Tovább takarékoskodik a kormány

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatokkal együtt 5,0-5,3 százalékra emelte az idei államháztartási hiányra vonatkozó prognózisát a kormányzat - közölte Draskovics Tibor pénzügyminiszter. A kormány az államháztartási hiány féken tartása érdekében újabb takarékossági intézkedésekről döntött, amelyek révén 43 milliárd forinttal csökkennek a büdzsé várható kiadásai. Gyurcsány Ferenc elmondta: 2008-ra teljesülnek a maastrichti kritériumok, a növekedési pálya megmarad, a gazdasági stratégia áll. A tájékoztatón elhangzott: Draskovics Tibor marad a pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A tervezetthez képest 140 milliárd forint többletkiadás jelentkezett a magas alapkamat miatt - mondta Draskovics Tibor. 80 milliárd forint többletkiadás származott a támogatott lakáshitelekből, miközben 16 milliárd forinttal kevesebb bevétel keletkezett a személyi jövedelemadóból. Komoly elmaradás az áfabevételeknél tapasztalható, a szaktárca prognózisa szerint az uniós csatlakozás miatt 90 milliárd forinttal kevesebb bevétel származik idén az áfából.

Draskovics Tibor elmondta: a különböző járulékokból és adónemekből származó többletbevételekkel együttvéve összesen 160 milliárd forintnyi lenne a többletköltés idén, amelyből 43 milliárd forint megtakarítás képződik azzal, hogy a költségvetési fejezetek a maradványokat nem költhetik el. Így az idén pénzforgalmi szemléletben 110-120 milliárd forinttal romlik az államháztartás idei hiánya - mondta Draskovics Tibor.

2008-ra teljesülnek a maastrichti kritériumok

A GDP-növekedés ebben az évben 3,8-3,9 százalék lehet, miközben a PM várakozásai szerint az idei évben az infláció jelentősen mérséklődhet, a folyó fizetési mérleg pedig magasabb hiányt mutathat.

A maastrichti kritériumokat 2008-ra teljesíteni kell, és így 2010-ben bevezethetjük az eurót - mondta Gyurcsány Ferenc. Úgy lehet egyszerre stabilitást és lendületet adni a magyar gazdaságnak, hogy nyitottabb, integráltabb kormányzást valósítunk meg, mondta a miniszterelnök-jelölt.

Az Európai Uniónak május közepén benyújtott középtávú magyar gazdasági stratégia, a Felzárkózás gazdasági programja szerint a GDP-arányos államháztartási hiány az idei 4,6 után jövőre 4,1, 2006-ban 3,6, 2007-ben 3,1 2008-ban pedig 2,7 százalékos lesz, míg a reálbérek 2005-06-ban évente 1,5-2, 2007-08-ban pedig 2-3 százalékkal nőnek. A növekedési pálya megmarad, a gazdasági stratégia áll - mondta Gyurcsány Ferenc.