Szlovákián át jön az ukrán csempészcigi

2004.09.24. 8:24

Az ukrán és a román határszakaszon hétfő óta látványosan visszaesett a forgalom, mióta a VPOP és az APEH szigorúbb ellenőrzéssel próbálja megakadályozni a cigarettacsempészetet. A csempészek újabb trükkje, hogy Szlovákián keresztül hozzák be az illegális árut, ahol az uniós tagság miatt nem kell számítaniuk ellenőrzésre - írja a Napi Gazdaság.

A vámosok tájékoztatása szerint a forgalom visszaesése jól mutatja, hogy a határátlépők többsége nem kifejezetten turisztikai céllal indult Ukrajnába. Az új szabályok értelmében ugyanis hétfőtől vámáru-nyilatkozat kitöltésére kötelezhető az, aki két doboz cigarettánál többet hoz be az országba, míg az év egészében 2000 szálban határozták meg a vámmentesen behozható cigaretta mennyiségét.

Ha a magánimportőr elérte a vámmentes keret felső határát, akkor minden doboz után meg kell fizetni az 56 százalékos vámot, a több mint 23 százalékos jövedéki adót és a 25 százalékos áfát.

Úgy tűnik azonban, hogy az illegális importőrök új útvonalakat találtak a szabályok megkerülésére. Az Ukrajnában vásárolt cigarettával ugyanis nem közvetlenül Magyarországra jönnek, hanem Szlovákiába, ahonnan pedig - mivel északi szomszédunk is az EU tagja - vámellenőrzés nélkül hozhatják be a cigarettát az országba. Szlovákiában nincs érvényben hasonló korlátozás a dohányimportra, így kikerülhetők a magyar vámszervek ellenőrzései.

A VPOP felkészült erre a lehetőségre - tájékoztatta a vámőrség a Napi Gazdaságot -, és a szlovák határ körzetében mobil ellenőrző csoportok fokozott ellenőrzéseket végeznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK