Útdíjat vezetnének be Budapesten is

2004.12.08. 8:32

A tervek szerint az év végéig elkészül a kormányzati városi közlekedéspolitikai koncepció, amely a tömegközlekedés előnyben részesítését fogalmazza meg a gépjármű-közlekedéssel szemben. Az elképzelések szerint a londonihoz hasonló városi útdíjat fizetnének be Budapesten is - írja a Világgazdaság.

A koncepció szerint a nagyobb városok túlterhelt belső területein forgalomcsökkentési intézkedésekkel, restriktív parkolásszabályozással, a felszíni parkolóhelyek csökkentésével és hosszabb távon úthasználatidíj-rendszer bevezetésével szeretnék mérsékelni a személygépkocsi-forgalmat, a torlódást és a környezetszennyezést.

A budapesti úthasználati díj a londonihoz lenne hasonló - mondta a Világgazdaságnak Denke Zsolt, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tanácsosa, de ezt meg kell előznie a közúti infrastruktúra jelentősebb fejlesztésének, hiszen például Budapesten az autósok egy része azért megy át a belvároson, mert nincs alternatív útvonala.

Az útdíjat akkor vezetnék be a fővárosban, ha megépül az M0-s keleti szektora, valamint északi Duna-hídja és megvalósul két fővárosi terv, a Körvasútnál a Munkás körút, az aquincumi Duna-híd és egy külsőbb körút is. Budapesten a Várnegyedben, a Margit-szigeten a forgalomcsillapítási és parkolási rendszer már ma is behajtási díjjal működik, de hasonló rendszert Pécs történelmi belvárosában is bevezettek már - írja a Világgazdaság.