Fél százalékponttal vágott kamatot a jegybank

2004.12.20. 14:17

50 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén. A jegybanktól a piac legalább ekkora csökkentést várt, a szakértők egy része szerint azonban inkább 100 bázispontos csökkentésről kellett volna dönteni. A forint árfolyama nem változott a hírre.

A döntést megelőzően egy euró 244,85/245,05 forint között cserélt gazdát, a döntés után pár perccel már 244,80/245,00 volt az árfolyam.

A hétfői kamatmeghatározó ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa fél százalékkal, 50 bázisponttal csökkentette az irányadó alapkamatot. Az alapkamat így 9,5 százalékra módosult. Az elmúlt héten kialakult állampapír-piaci árfolyamok alapján a piac egy része egy százalékpontos - az utóbbi időben megszokott duplája - vágást várt, írta a Napi Gazdaság.

A bankközi devizapiacon kialakult árfolyamok egyes elemzők szerint is inkább a 100 bázispontos várakozásnak felelnek meg, azonban az elmúlt héten a piac nagy része 50 bázispontos csökkentést valószínűsített. A döntés nyilvánosságra hozatala előtt pár perccel a forint erős szinten állt, és szűk sávban mozgott az euróval szemben: kurzusa 244,85/245,05 volt. A döntés után pár perccel 244,80/245,00 volt az árfolyam. Ez is megerősíti azokat a vélekedéseket, amelyek szerint a várt, 50 bázispontos csökkentésre nem változik a forint árfolyama.

Továbbra is óvatos lesz a jegybank

A kamatcsökkentést elsősorban az infláció szempontjából meghatározó folyamatok kedvező alakulása tette lehetővé, a jegybank közleménye szerint. A fogyasztói infláció és a maginfláció csökkenő pályán van. A Monetáris Tanács megítélése szerint az infláció csökkenése a jövőben is folytatódni fog, amit megerősít a versenyszféra béremelkedésének októberben tapasztalt lassulása. A pozitív inflációs kilátások mellett a kedvező globális befektetői környezet és a belföldi befektetők növekvő állampapír-kereslete is segítette a kamat csökkentését. A gazdaság egyensúlyi helyzete azonban továbbra is törékeny, így fennmaradnak a jelenleg kedvező befektetői légkör esetleges megváltozásával összefüggő kockázatok. Mindezek miatt a Monetáris Tanács kamatpolitikáját továbbra is az óvatosság fogja jellemezni, áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK