Kevés lesz idén a jégbor

2005.01.07. 11:48

Valószínűleg ritka csemege lesz idén az egyre népszerűbb borkülönlegesség, a jégbor: eddig ugyanis keveset tudtak leszüretelni a tavaszias időjárás miatt. A viszonylag meleg idő miatt a szőlőszemek ugyanis nem tudtak megfagyni, többnyire elrothadtak, elszáradtak a tőkéken.

A jégbor Magyarországon kívül Németországban, Ausztriában és Svájcban ugyancsak kedvelt specialitás. A készítése közben elért megfelelő zamatnak alapfeltétele az, hogy a szőlőszemek megfagyjanak. A gazdák mínusz 5 és 7 Celsius-fokos hőmérsékletben mennek ki a szőlőkbe szüretelni. A fagyott szőlőszem adja meg azt a különleges édes ízt, amely kicsit hasonlít az aszú aromájához.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, dr. Urbán András szerint a jégbort kizárólag fehér szőlőből készítik, mivel a vörös fajták, ha a bogyó megtöpped és megfagy, nem szép színű bort eredményeznek. Az időjárás enyhe volta ellenére az idén is szüreteltek azonban néhány helyen fagyott szőlőt: még november végén, december elején egyes völgyekben mértek mínusz 7 fokot is, ami kedvezett a kései szüretnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK