Gyurcsány: Vizsgáljuk egy radikális adóreform hatását

2005.01.18. 7:58

A miniszterelnök meg kívánja vizsgáltatni, hogy milyen hatásokkal járna a magyar gazdaságra és a költségvetésre egy esetleges radikális adóreform. Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádióban azt mondta: az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó és a bérterhek csökkentésén lehet gondolkodni.

A radikális adópolitika azt jelenti, hogy nézzük át, hogyan lehet a versenyképesség szempontjainak jobban megfeleltetni a magyar adórendszert - mondta a kormányfő a Magyar Rádiónak adott keddi nyilatkozatában, amely szerdán reggel hangzott el a Kossuth adón.

A miniszterelnök elmondta: három területen érdemes ezt a gondolkodást folytatni. Az általános forgalmi adó területén, ahol ma magas a legmagasabb kulcs, a személyi jövedelemadó területén, és ott vannak még a bérterhek.

Gyurcsány Ferenc példaként Szlovákiát említette, ahol, mint mondta, nagyon bátran és jelentősen alakították át az adórendszert, és jelentősen csökkentettek adókulcsokat. Nemzetközi példák azt mutatják, hogy bizonyos feltételek mellett az adókulcsok csökkentése nem csökkenti az összes adóbevételt, hanem esetleg még növeli is - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mikortól lépne életbe a radikális adócsökkentés, azt válaszolta: semmit nem kell kizárni, hogy ha tudunk bármilyen jó megoldást, akkor nem kell várni, nincs az leírva sehol sem, hogy adójogszabályt módosítani csak év eleji hatálybalépéssel lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK