Kijelölték a Monetáris Tanács új tagjait

2005.01.31. 15:22

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatot tett a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának négy új taggal történő kibővítésére. Ehhez a miniszterelnöknek a jegybanktörvény módosítása értelmében joga van. A tagok nevezését a köztársasági elnöknek jóvá kell hagynia. A miniszterelnök jelöltjei Neményi Judit, Bihari Péter, Csáki Csaba és Bánfi Tamás.

A miniszterelnök hivatalosan is bejelentette, hogy a Pénzügykutató Rt. főmunkatársát, Neményi Juditot, a közgazdaságtudományok kandidátusát, a Bihari Pétert, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, Csáki Csabát és a Corvinus Egyetem Pénzügy Tanszékének professzorát, Bánfi Tamást jelöli a köztársasági elnöknél a Monetáris Tanácsi tagságra. Gyurcsány Ferenc a jelölés indoklásaként elmondta: arra törekedett, hogy a jelöltek szakmai felkészültsége elismert, függetlenségük pedig megkérdőjelezhetetlen legyen. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a jelöltek kiválasztásánál kifejezetten törekedett arra is, hogy olyan személy is a 4 jelölt között legyen, aki a reálgazdasági folyamatok szemszögéből is képes jól átlátni a Monetáris Tanács döntéseinek hatását.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondta: hétfőn koradélután Járai Zsigmond jegybankelnök látogatást tett nála, a találkozó célja az volt, hogy az MNB elnökével a magyar gazdaság aktuális helyzetéről, illetve kihívásairól beszélgessen, illetve tájékoztassa őt a Monetáris Tanácsba jelölendő négy új tag személyéről. A jegybanktörvény értelmében a négy tag személyéről a miniszterelnöknek ki kell kérnie a jegybankelnök véleményét.

 

"A jegybank elnökével megállapítottuk, hogy az új tagokkal kibővült Monetáris Tanács hatékonyan tudja szolgálni a magyar gazdaság érdekeit, és teljesíteni tudja a jegybanktörvényben megfogalmazott feladatokat" - mondta a kormányfő.

Járai nem ért egyet az új tagok jelölésével

A Magyar Nemzeti Bank elnöke nem ért egyet a Monetáris Tanács új tagjainak jelölésével - áll a jegybank közleményében. Az MNB elnöke szerint nincs szükség arra, hogy a Monetáris Tanács létszámát kilencről tizenhárom főre bővítsék. A tanács ma is a törvényeknek megfelelően működik, a tizenhármas létszám értelmetlenül sok, nehezíti a működést, Járai Zsigmond szerint. A közlemény szerint a négy tagot célszerű lett volna fokozatosan és óvatosan kijelölni.

Az MNB-elnök szerint, miután országgyűlési képviselők a törvény hatályon kívül helyezését kérve az Alkotmánybírósághoz fordultak, helyesebb lett volna megvárni az Alkotmánybíróság határozatát, hogy az új tagok ne kerülhessenek lehetetlen helyzetbe. Ugyanakkor mindenképpen figyelembe kellett volna venni az Európai Központi Bank és a köztársasági elnök azon véleményét, hogy a tanács bővítése ne egy lépésben, hanem megfelelő időközönként történjék, biztosítva ezzel, hogy a tagok kinevezését ne politikai ciklusok határozzák meg - áll a közleményben.

Az új kinevezésekkel a tizenhárom tagúra növekedett Monetáris Tanács tagjai közül négyet az Orbán-kormány, kilencet pedig 2002 után a jelenlegi kormány-koalíció ideje alatt neveztek, illetve neveznek ki - áll a közleményben. A kinevezések nem felelnek meg az érvényes jegybanktörvény azon pontjának, amely szerint a miniszterelnöknek ki kell kérnie az MNB elnök véleményét - Járai Zsigmond szerint ugyanis nem nevezhető véleménykikérésnek az az eljárás, amelyben az MNB elnökét egy órával a nyilvános bejelentés előtt, véleményét figyelmen kívül hagyva, tájékoztatja a miniszterelnök a jelöltek személyéről.

Az MNB elnöke szerint Magyarországon a rendszerváltás óta egyszer sem fordult elő, hogy a miniszterelnök olyan tagok kinevezését kezdeményezte, akik személyével a jegybank elnöke nem értett egyet. A mostani jelöltek között több ilyen is előfordul - ez az eljárás nagyon rossz gyakorlatot alakít ki az elkövetkező időszakokra, mondta Járai Zsigmond.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK