125 milliárdos hitelből épülnek a sztrádák

2005.02.14. 13:14

A Nemzeti Autópálya (NA) Rt-nek 125 milliárd forintos kereskedelmi banki hitelt kell felvennie, a költségvetésen kívüli forrás bevonásán alapuló autópálya-építési rendszer átmeneti költségigényének finanszírozására - mondta Bots Dénes, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) jogi főosztályának vezetője az országgyűlés területfejlesztési bizottságának hétfői ülésén.

Bots Dénes közölte: az NA Rt. hitelfelvételéhez módosítani kell a 2005. évi költségvetési törvényben rögzített, sztrádaépítésre meghatározott 125 milliárd forintos címzett összeghatárt, azt 100 milliárddal, 225 milliárd forintra kell emelni.

Felsmann Balázs, a GKM vagyongazdálkodási főosztályának vezetője, az MTI-nek elmondta: a 125 milliárd forintos hitelből, az NA Rt., mint megbízó kifizeti a jelenleg autópályát kivitelező cégeket.

A kormány február 2-án döntött az új sztrádafinanszírozási rendszerről, amely szerint a jövőben a Nemzeti Autópálya Rt. helyett az Állami Autópályakezelő (ÁAK) Rt. kezében összpontosul az autópályák építtetése, és az azokhoz szükséges pénzügyi források megszervezése.