Sávszél közeli forinttal változhat az MNB politikája

Vágólapra másolva!
A hétfői események nyomán 1-1,5, százalékkal hozták lejjebb a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők az idei kamatpályát, év végére pedig csaknem egyöntetűen 7-7,5 százalékos alapkamatot várnak. A lap szerint a Magyar Nemzeti Bank szokatlanul optimista jelentése az inflációról fordulatot jelenthet a monetáris politikában. Eközben a forint veszélyesen megközelítette az intervenciós sáv szélét.
Vágólapra másolva!

Volt olyan elemző, aki lehetségesnek tartotta a 7 százalék alatti irányadó kamatszintet is. Az idei nagyobb csökkentésnek az infláció és a kedvező kilátások adnak teret, de feltűnő a jegybank kommunikációs fordulata is: eddig általában az MNB fogalmazta meg a leginkább pesszimista véleményt a kilátásokról. Az inflációs jelentésben nyilvánosságra hozott kilátások azonban az elemzőket és a piacokat is meglepték kissé.

A jelentésben a jegybank szokatlanul optimista hangot ütött meg - nemcsak az inflációt tekintve -, ami támaszt adott a forint tegnapi erősödésének - mondta Pintér András, az IEB elemzője. Szerinte márciusban 50 bázispontos vágásra mindenképpen lehet számítani, annyi mozgástere pedig még stagnáló infláció mellett is van a jegybanknak, hogy 25-25 bázispontokat vagdosson.

Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő szakértője szerint a februári, markánsan tovább javuló - általa 3,5 százalék körülire várt - inflációs adat megjelenése nyomán a 75 bázispontos kamatcsökkentés sem elképzelhetetlen. A Budapest Economics (BE) az első félév végére a mostanihoz képest 50 bázispontos csökkenést vár, az év végére ugyancsak 7-7,5 százalékra teszik az alapkamatot. A kamatcsökkentések időpontja és mértéke alapvetően a piactól függ, és fontos befolyásoló tényező a globális befektetői környezet - mondta Tóth Illés, a BE elemzője.

Sávszélen a forint

Azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hazai fizetőeszköz a +/-15 százalékos intervenciós sáv erős oldalán tartózkodik 14,15 százalékon. Amennyiben a forint még jobban megközelítené az intervenciós határt, nő a nagyobb - 75-100 bázispontos - csökkentés esélye, sőt szélsőséges esetben 7 százalék alá is kerülhet a kamat. A hétfői mérséklés nem törte meg a forint lendületét, kedden 242 forint alatt is járt ez európai deviza. Kereskedők szerint kritikus szintnek tűnik a 241-241,50, többen is úgy vélik, hogy innen már a sáv alja, 240,01 forint következik.

A nagyobb - akár rendkívüli - vágás azonban nagyon közel hozná az év végére várt kamatszintet, ami bizonytalanságot okozna a piacon, ennek pedig gyengülő tendencia lehet a következménye. Az euró 240,50 forintos jegyzésénél a piac feltehetően 150-200 pontos vágást árazna be, ennek pedig ennél nagyobb csökkentésre kellene sarkallnia a jegybankot, írta a Napi Gazdaság.

Következő kamatdöntés már kibővült Monetáris Tanáccsal

A Monetáris Tanács négy új tagja már várhatóan részt vesz a következő, március 29-i kamatmeghatározó ülésen - mondta Batiz András kormányszóvivő a Reutersnek. A kormány az elkövetkezendő napokban juttatja el a jelöléseket Mádl Ferencnek, és a kabinet reméli, hogy a köztársasági elnök ki is nevezi az új tagokat. A szóvivő annak kapcsán nyilatkozott, hogy Járai Zsigmond jegybankelnök a jelölési eljárás újrakezdését tartja szükségesnek. Azzal, hogy az elnök gyakorlatilag bármeddig el tudja húzni a testület kibővítését, a piac számára halványulni kezdett a korábban felsötétlett 100-150 bázispontos csökkentések esélye.