Korábban is jöhetne az euró

2005.03.22. 8:20

Akár a tervezett 2010-nél korábban is bevezethetné Magyarország az eurót a stabilitási és növekedési paktum vasárnap késő éjjel megszületett reformjának köszönhetően. A pénzügyminiszter szerint azonban korai erről beszélni, szakértők szerint pedig inkább a költségvetési kiigazítás ütemének mérséklése valószínű.

Magyarország sokkal biztonságosabban készülhet fel az euró bevezetésére, és hamarabb kerülhet ki a túlzottdeficit-eljárás alól - értékelte a merőben új formába öntött stabilitási és növekedési paktumot Draskovics Tibor pénzügyminiszter.

A pénzügyi tárca vezetője szerint az egységes valuta korábbi átvételéről egyelőre korai lenne beszélni, először az idei költségvetési célokat kell teljesíteni, majd pedig a konvergencia-programban vállaltaknak megfelelő jövő évi büdzsét kell összeállítani. Szakértők úgy vélik, hogy inkább a költségvetési kiigazítás ütemének mérséklése valószínű.

A most bejelentett változtatások azt jelentik Magyarország számára, hogy 2008-ban 3,4 százalékos költségvetési hiány is elegendő lesz az eurózónába való belépés feltételeinek teljesítéséhez - írja a Világgazdaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK