Olcsóbb lehet a benzin és az áram

Vágólapra másolva!
A kormány hétfői bejelentése szerint jövőre 5 százalékkal csökken az áfa felső, 25 százalékos kulcsa és a magasabb jövedelmeket terhelő szja-kulcs is alacsonyabb lesz 2 százalékkal. 2008-ra a tervek szerint megszűnik az iparűzési adó, és jövő év novemberétől nem kell fizetni az egészségügyi hozzájárulást. 2006-tól megadóztatják a luxusingatlanokat is.
Vágólapra másolva!

A kormányfő hétfői bejelentése alapján 2006. januárjától a forgalmi adó felső kulcsa 25 százalékról 20 százalékra csökken. A lakosság fogyasztásának felét kitevő termékek és szolgáltatások fogyasztói árát az áfa csökkentése 4 százalékkal mérsékli. Az árcsökkentés érinti többek között a villanyáramot a benzint és a gázolajat, illetve az élelmiszerek közel harmadát (kávé, édesség, üdítők, ásványvíz stb.)

Az adókulcs változása kedvezően érintheti a lakásárakat, az építőipari szolgáltatások árait a tartós fogyasztási cikkeket, a lakás berendezését, a háztartási felszereléseket, a mosó-tisztító szereket, a testápolási termékeket és a telefon és távközlési díjakat.

Nem lesz olcsóbb a cigaretta, az alkohol és a gépkocsi, mert az áfa csökkenését ezeknél a termékeknél a jövedéki illetve a regisztrációs adó ellentételezi. A Miniszterelnöki Kabinetiroda háttéranyaga szerint egyenlegében az áfacsökkentés 166 milliárd forinttal növeli a lakosság vásárlóerejét, ennyi bevételről mond le az állam az állampolgárok javára.

Gyurcsány: Ne a kereskedők zsebét vastagítsa az áfakülönbözet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd reggel a közszolgálati rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy nem változik az áfa 5 és 15 százalékos kulcsa. "Ami eddig 15 százalékban volt, az 15 százalékban marad".

Arra a kérdésre, hogy a 15 százalékos körbe tartozó gáz és víz áfa-kulcsa emelkedik-e, azt válaszolta: "hát miért emelkedne, amiről döntöttünk, az adócsökkentés, nem pedig adóemelés". Az 5 százalékos forgalmi adókulcs mértékére ugyancsak azt mondta: "ott fog maradni".

A miniszterelnök közölte azt is, hogy a kormány "nagyon erőteljes kampányt" indít ősztől a fogyasztóvédelemmel közösen annak érdekében, hogy a 25 százalékról 20 százalékra csökkenő adókulcsból befolyó összeg ne a kereskedők haszna legyen.

"Árat fogunk figyelni, hogy az, amiről a közösből lemondtunk, az ne a kereskedők zsebét vastagítsa, hanem a vásárlók pénztárcájában maradjon" - mondta.