Veres: Tartható az államháztartási hiánycél

2005.06.27. 16:31

Tartható az államháztartás idei, eredményszemléletben 3,6 százalékos GDP-arányos hiánycélja - közölte Veres János pénzügyminiszter hétfőn sajtóbeszélgetésen. Elmondta, hogy ősszel lesz két hónap, amikor az éves előirányzat 100 százalékát is meghaladja a deficit, ezt azonban tekintetbe vették a prognózis készítésekor.

Az államháztartás hiánya a Pénzügyminisztérium prognózisa szerint 147,3 milliárd forint lesz júniusban, a féléves hiány értéke 983-984 milliárd forint lesz - közölte Veres János. A pénzforgalmi szemléletű éves deficitcél 1022 milliárd forint.

Korábban Katona Tamás, a tárca államtitkára elmondta, hogy az áfából, szja-ból, jövedéki adóból és a tb-járulékokból együtt, a tervezettnél 170 milliárd forinttal kevesebb bevétele lesz az idén az államháztartásnak az eredményszemléletű nyilvántartás szerint. Közölte, hogy az egész évi eredményszemléletű 3,6 százalékos GDP-arányos deficitcél teljesüléséhez - 125 milliárd forint tartalék már eldöntött befagyasztásán túl - intézkedésekre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK