Veres szerint teljesíthető a 2010-es euró

2005.06.28. 13:02

A többéves adómódosítási program kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi a gazdasági környezetet - mondta Veres János keddi sajtótájékoztatóján. A pénzügyminiszter szerint Magyarország azon a konvergenciapályán halad, amellyel a 2010-es euró bevezetéséhez szükséges kritériumokat teljesíti.

A jövőre be nem folyó adóbevételek kompenzálásaként említette Veres János a több mint 200 milliárd forinttal szűkülő költségvetési kiadásokat, illetve az áfacsökkenés miatti növekvő forgalomból származó többletbevételeket. 2006-ban a szigorú fiskális politika következtében az egyes fejezetek kevesebb pénzből gazdálkodhatnak.

A pénzügyminiszter szerint a tervezett családtámogatási, adó- és járulékátalakítás széles körű politikai támogatottságot élvez, így a törvények ősszel megszülethetnek.

Az evával kapcsolatban Veres János elmondta: az eddig "méltánytalan, extra lehetőség" fog csökkenni a felső áfakulcs mérséklése miatt, ezért szó sincs bármiféle kompenzációról.

A luxusadó 400 települést érint

Luxusadó néven új adónemet vetne ki a kormány a 100 millió forintnál értékesebb ingatlanokra. Ennek mértéke az értékhatár feletti összeg 0,5 százaléka lenne évente. Ezzel kapcsolatban Veres János elmondta, hogy ennek kivetése a 3200 önkormányzat közül mintegy 2800-at nem érint, mivel a legtöbb településen nem található 100 millió forintnál értékesebb ingatlan.

Részleteket ugyan nem ismertetett a pénzügyminiszter arról, hogy miként ellenőriznék az áfa felső kulcsának 5 százalékos mérséklésének tükröződését az árakban, de úgy vélte, hogy a fogyasztóvédelmi szervezet civil szerveződésekkel és lakossági háttérrel alkalmas az áralakulás kontrollálására.

A kamatadóról nyáron egyeztetnek

Veres János nem értett egyet a kamatadó tervezett bevezetésével összefüggésben megfogalmazott aggodalmakkal, miszerint ez a nagyobb összegű megtakarítások kivitelét jelentheti az országból. Emlékeztetett rá, hogy két kivétellel a környező országok és az uniós tagállamok mindegyike, így Magyarország is tagja annak a nemzetközi egyezségnek, amely adatszolgáltatásra kötelezi az országokat a kamatjövedelmekről.

"Az EU-ban egyértelmű törekvés van arra, hogy ezeket a jövedelmeket adózás alá vonják, és ebből Magyarország sem vonhatja ki magát" - mondta. Hozzátette: szakmai és politikai konszenzus volt az elmúlt időszakban arról, hogy kamatadót az 5 százalék alatti inflációs időszakban lehet bevezetni, és most ez van. A pénzügyminiszter a kamat és árfolyamnyereség-adó bevezetését a következő években tartotta valószínűnek, a részletekről az érintettekkel nyáron egyeztetnek.

Euró: csak az biztos, hogy legkorábban 2010-ben

Veres János szerint Magyarország azon a konvergenciapályán halad, amellyel a 2010-es euró bevezetéséhez szükséges kritériumokat teljesíti.

Londoni feltörekvő piaci elemzők azonban az adócsomag hétfői bejelentése után úgy nyilatkoztak, hogy az akár évekkel késleltetheti a közös valuta meghonosítását. A Dresdner Kleinwort Wasserstein elemzői továbbra is úgy vélik, hogy Magyarország számára az euró bevezetés reális időpontja 2012-2013 lehet. "A miniszterelnök adózással kapcsolatos bejelentései az euró bevezetése szempontjából inkább újabb bizonytalanságot jelentenek" - vélekedik Pintér András, az IEB közgazdásza is.

Tállai András fideszes országgyűlési képviselő szerint az euró bevezetésének csúszása jogos aggály. A képviselő az [origo]-nak elmondta, hogy a hétfő bejelentés tovább szűkíti a kormány mozgásterét a hiány lefaragásában. Tállai szerint nem lehet megmondani, hogy mennyit késhet az euró bevezetése, ahhoz a költségvetés valós helyzetét látni kellene, azt, hogy a következő évekre bevállalt kötelezettségvállalások mértéke mekkora.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK