Százmilliárd forint az áfahiány

2005.08.09. 9:49

Drámaian megnőtt az áfával kapcsolatos szabálytalanságok száma az év első hat hónapjában: 96,5 milliárd forint nettó áfahiányt tártak fel az első félévben a revizorok. A megállapított szabálytalanságok elsősorban nem szándékos jogsértésekből erednek - értesült a Világgazdaság.

Az idei év első félévében a feltárt nettó adókülönbözet 117,5 milliárd forint volt, ez több mint húszmilliárd forinttal meghaladja a tavalyi év hasonló időszakát.

A legtöbb szabálytalanságot továbbra is az áfa körében követik el az adózók: hat hónap alatt 96,5 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel a revizorok, ez több mint harminc százalékos emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az adókülönbözet nagy része az uniós csatlakozással magyarázható, az adózók ugyanis még nem sajátították el a megváltozott áfaszabályokat. Több esetben nem tudták bemutatni a külföldi számlák és egyéb dokumentumok fordításait a revizoroknak, és a közösségi termékbeszerzésekről készített úgynevezett összesítő nyilatkozatokban nem EU-tagállamból beszerzett tételeket is kimutattak.

Tavalyhoz képest a személyi jövedelemadóból származó különbözet majdnem duplájára nőtt: az egy évvel ezelőtti 4,5 millárdhoz képest idén nyolcmilliárd forint adóhiányt tártak fel az ellenőrök. A leggyakoribb hibák a kedvezmények elszámolásánál jelentkeztek: például a lakás célú hitel törlesztése után járó adókedvezményt a lakások felújítására felvett kölcsön törlesztésére is elszámolták.

A társasági adó területén ötmilliárd forint volt a nettó adókülönbözet. A cégeknél gyakran megemelték a revizorok az adóalapot, mert az elszámolt költségek nem a vállalkozás érdekében merültek fel. Az evásokat leginkább azért bírságolták meg, mert nem fizettek előleget, járulékot, nem adtak nyugtát, vagy be sem jelentkezhettek volna az evatörvény hatálya alá.

A hatalmas áfahiány miatt a második félévi vizsgálatok középpontjában főleg ennek az adónemnek ellenőrzése áll - írja a Világgazdaság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK