Napi négyezret költ egy szigetlakó

2005.08.13. 11:39

Az ötezer forintos napijegy vagy a huszonötért vett heti csak egy része a Szigettel járó költségeknek. Az [origo] kiderítette, hogy mennyit és mire költ egy átlagos szigetlakó. Végére jártunk annak is, hogy honnan jön a Szigetre a fesztivál hajtóanyaga, a sör.

A Sziget-jegy kifizetése csak a költekezés kezdete Európa legnagyobb fesztiválján. Az [origo] összeállítást készített arról, hogy milyen költségekkel jár egy átlagos este vagy egy teljes hét a Sziget Fesztiválon.

Költségszempontból alapvetően kétféle szigetelőről beszélhetünk. Egyikük egész hétre kiköltözik, sátorban él, a másik pedig napijeggyel, egy-egy éjszakára látogatja meg a rendezvényt. A két "alfaj" fogyasztási szokásai között jelentős eltérés tapasztalható.

A szigetre kiköltöző, hátizsákos-sátras fiatalok tulajdonképpen nomád nyaralásnak fogják fel az egy hetet. Az [origo] által megkérdezett szigetlakók átlagosan 15-20 000 forintot szántak a fesztiválra. A bentlakásos szigetelőknél többet költenek azok, akik csak egy-két éjszakát töltenek a szigeten: ők akár 5-10 000 forintnak is nyakára hágnak egy éjszaka alatt.

Külön csoportot képeznek a szigetre látogató nyugati fiatalok. Számukra a fesztivál árai olcsónak számítanak, több pénzt fordíthatnak szórakozásra. Az [origo]-nak néhány német diák elmondta: vonatjeggyel, heti belépővel együtt körülbelül 200 eurót, azaz ötvenezer forintot szánnak a fesztiválra. Körülbelül száz euróval több pénzről számoltak be a franciák - igaz, ők főleg fapados repülőjáratokkal érkeznek Budapestre.

Takács Gábor, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója az [origo]-nak elmondta: folyamatosan növekszik az átlagosan elköltött pénzösszeg. Tavaly egy Sziget-látogató naponta 3800 forintot költött. Takács szerint ez az összeg idén 4000 forint körül lehet.

Sziget fogyasztói kosár

Összeállítottuk egy átlagos este fogyasztói kosarát. Egy napra kilátogató szigetlakónk délután négy órától hajnal kettőig terjedően iszik-eszik a fesztiválon. Becslésünk szerint egy átlagos állóképességű fogyasztó óránként iszik egy korsó sört, ez lehet Arany Ászok (270 Ft) vagy Dreher (320 Ft). A sör mellett a hangulat fokozás kedvéért este háromszor fél deci tömény italt is belevettünk a fogyasztói kosárba (Unicum 550 vagy kóser szilva 600). Az este mérlegébe bekerül egy doboz cigaretta - itt 500 forintos átlagárat számoltunk.

Ételt - feltéve, hogy nem kereskedelmi mennyiségről van szó - bárki bevihet a szigetre. Idéntől kezdve azonban semmilyen italt nem lehet bevinni a fesztivál területére. A szigorítást Takács Gábor azzal indokolta, hogy az elmúlt években a szigetlakók meglehetősen szabadosan értelmezték a nem kereskedelmi mennyiségű ital fogalmát. A szigeten ugyan van folyóvíz, de a nagy melegben a koncerteken jól jöhet egy palack ásványvíz - 200 forintért palackonként. Aki üdítőre szomjazik, 250 forintért vehet egy félliteres kólát.

Fotó: Fábián Évi
Már Tesco is van

Az ételek között igen jelentős eltérés akad. Takács Gábor elmondta: külön ügyeltek arra, hogy a szigetlakók olcsón is főtt ételhez juthassanak. Négy olyan melegkonyha üzemel, ahol a fesztivál látogatói körülbelül 400 forintért ehetnek egy tál főzeléket. Emellett számos lacikonyha, főzelékes és salátabár üzemel, ahol átlagosan 500-600 forint körüli áron kezdődnek az ételek. Végső esetben ott a krisna-sátor melletti ételosztás, ahol jelképes adomány fejében juthat egy tál vegetáriánus ételhez bárki, aki arra téved és végigállja a sort.

A Sziget Kft. idén megállapodott a Tescóval is. Az áruházlánc egy nagy bolt-sátrat állított fel, ahol az élelmiszereken és a kozmetikumokon, vegyszereken kívül kempingcikkeket, sőt alapvető ruhaneműket - pólót, tornacipőt - vásárolhatnak a szigetlakók. "A Tesco saját áraival dolgozik a szigeten - mondja a Takács Gábor -, a Sziget Kft. csak az italárakat szabta meg."

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK