2007-ben dönthet az EU az iparűzési adóról

Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróság 2005 végéig meghozza az olasz adóvitával kapcsolatos döntését, így erre tekintettel a magyar iparűzési adó ügyében 2007 végére várható döntés - mondta Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyekkel foglalkozó biztosa az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Kovács László elmondása szerint az olasz adóügyben születendő európai bírósági döntés iránymutató lesz a hozzá tartozó adó- és vámpolitikai főigazgatóság számára. Ha az ítélet elmarasztaló lesz, akkor a szervezet felszólítja a magyar kormányt, illetve a Pénzügyminisztériumot az iparűzési adó megszüntetésére.

Ha a magyar kormány a felszólítást megfogadva adott határidőn belül az iparűzési adó megszüntetéséről törvényt terjeszt a parlament elé, akkor a főigazgatóság a továbbiakban már nem foglalkozik az üggyel - mondta az adóügyekkel foglalkozó magyar biztos. Ellenkező esetben a főigazgatóság az ügyet az Európai Bíróság elé terjeszti, és a jogerős döntés ott fog megszületni - tette hozzá.

Kovács László hangsúlyozta, hogy a magyarországi cégeknek jelenleg az érvényben lévő törvény alapján kell iparűzési adót fizetniük.