További leépítések a gazdasági tárcánál

Vágólapra másolva!
10-15 milliárd forintos megtakarítást tervez Kóka János gazdasági miniszter saját tárcájánál és annak háttérintézményeinél. A minisztériumban véghez vitt 20 százalékos leépítés után a dolgozók további, hasonló mértékű létszámcsökkentésre számíthatnak.
Vágólapra másolva!

A gazdasági és közlekedési miniszter az idén mintegy 10-15 milliárd forintos megtakarítást tervez a gazdasági tárcánál és háttérintézményeinél át- és kiszervezésekkel, racionalizálásokkal, valamint a hatékonyság növelésével.

Kóka János gazdasági miniszter a Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (VMTSZ) hétfői budapesti rendezvényén bejelentette, eddig mintegy 4 milliárd forintos megtakarítást hajtottak végre a minisztériumban. A miniszter elmondta, hogy a korábbi 20 százalékos létszámcsökkentést követően további 20 százalékos mérséklésre lát lehetőséget. A korábbi 680 főről mintegy 565-re csökkentették a tárca létszámát - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a miniszter közölte, a racionalizálás összköltsége nem éri majd el az 5 milliárd forintot. Azt is elmondta, hogy még idén szeretné megvalósítani takarékossági elképzeléseit, hogy a következő költségvetési évben már eredménye legyen. Példaként elmondta, hogy az útadminisztráció esetében 25 helyett 3 cég működik majd 2006 elejére. Hozzátette: az átszervezések, átalakítások, különböző racionalizálási folyamatok során a jelenlegi 50 háttérintézményből kevesebb mint 20-at tervez megtartani.

Kóka János szerint a magánszférában dolgozók számára sokkoló az államigazgatás hatékonytalansága és áttekinthetetlensége. Mint mondta, arra van szükség, hogy az üzleti, piaci szemléletet és a közigazgatásit közelítsék egymáshoz.

Elmondása szerint, míg egy kis- és középvállalkozás 80 százalékos hatékonysággal tud életben maradni a piacon, addig egy nagyvállalatnak 40-60 százalékos hatékonysággal kell működnie. Ehhez képest a közigazgatás hatékonysága 10-20 százalékos - vélekedett a miniszter.

Kóka János szerint a közigazgatás, az államigazgatás nem hatékony működése elszívja az energiát a társadalompolitikai feladatok megoldásától, és hihetetlen súllyal nehezedik a magyar gazdaságra. Kijelentette, nincs szükség több tanulmányra a közigazgatási reformhoz, neki kell állni. Emlékeztetett arra, hogy a következő években a költségvetésben már betervezték az állam méretének csökkenését. Hozzátette: a következő öt évben évente a GDP 1 százaléka marad többletként az adófizetők zsebében, az állam évente 0,6 százalékkal, 120 milliárd forinttal kevesebbet tud költeni. Az Európai Unió következő költségvetési időszakában, 2007 és 2013 között évente négyszer annyi forrás érkezik Magyarországra, mint most, amihez négyszer annyi hazai társfinanszírozásra van szükség.