Tízezer ekhósra számítanak

Vágólapra másolva!
Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) a törvénytervezet jelenlegi változata szerint választható lesz a munkaviszonyból, az egyéni vagy társas vállalkozásból, valamint a megbízási jogviszonyból származó jövedelmek adózásához - hangzott el egy keddi sajtóbeszélgetésen. Becslések szerint várhatóan mintegy 10 ezren választják majd az ekhót.
Vágólapra másolva!

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) nem munkaviszonyt vagy vállalkozói viszonyt, hanem adózási formát jelent - mondta Lucz Zoltánné, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője egy munkaügyi kérdésekről rendezett keddi sajtóbeszélgetésen.

Az ekhó a tervek szerint választható lesz mind a munkaviszonyból, mind az egyéni vagy társas vállalkozásból, mind a megbízási jogviszonyból származó jövedelmek adózásához. Feltétel, hogy a magánszemély adózó és kifizetője a jövedelem egy része után az általános szabályok szerint fizesse meg az adó- és járulékterheket. Amennyiben ez a rész eléri az adott évben érvényes minimálbér összegét, akkor a további jövedelemnél 25 millió forintig az ekho szerinti adó- és járulékfizetés választható.

Ha ez a rész kevesebb a minimálbérnél, akkor a 25 millió forintnál is arányosan kisebb jövedelemre választható az ekho. Amennyiben például az általános adó- és járulékterhet viselő rész a minimálbér 10 százaléka, akkor a további 2,5 millió forintos jövedelemig választható az ekho.

Az általános adó- és járulékterhet vállaló jövedelemrész teljes egésze számításba vehető majd a nyugdíj kiszámításánál, az ekho szerint adózó résznél viszont csak 50 százaléka, mert ez esetben az adózó és kifizetője is alacsonyabb nyugdíjjárulékot fizet.

Az általános teherviselésű jövedelem után természetesen a táppénz is jár, míg az ekhóval adózó rész után - mivel itt a járulék is alacsonyabb - nem. Az ekho után csak a természetbeni egészségügyi szolgáltatások vehetők igénybe. A fizetett szabadság abban az esetben jár az ekho szerint adózónak, ha jövedelmét vagy jövedelme egy részét munkaviszony keretében szerezte.

A adózó 15 százalék, a kifizető 20 százalék ekhót fizet, ezzel a személyi jövedelemadót, a társadalombiztosítási járulékokat teljesítik.

A sajtóbeszélgetésen Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta, hogy az ekho kedvezményébe csak olyan szakterületek vonhatók be, amelyek szerepet vállalnak alkotmányos alapjogok érvényesítésében. Ilyen alkotmányos alapjog a művészeti alkotószabadság, a sajtószabadság. A törvénytervezet ezért erre a két szakterületre javasolja az ekho alkalmazását.

A miniszter szerint az eva helyett csak azok választják majd az ekhót, akiknél teljesen egyértelmű a színlelt szerződés, és a munkáltató a jövő év júliusától már számíthat az ezzel együtt járó szankciókra.