28 év után ismét szállíthatunk búzát Kínába

2005.09.09. 17:06

Kína megszüntette a magyar gabona 1977 óta érvényes behozatali tilalmát, ezzel lehetőség nyílt 500 ezer-1 millió tonna magyar gabona exportjára, jelentette be pénteken Gyurcsány Ferenc Pekingben.

A magyar miniszterelnök elmondta, hogy péntek délelőtt írták alá azt a jegyzőkönyvet, amelynek értelmében Magyarország lekerült a tilalmi listáról, és a jövő héten már megkezdődnek a tárgyalások 500 ezer-1 millió tonna magyar gabona kínai exportjáról.

Kína évtizedeken át arra hivatkozott, hogy Magyarországon TCK fertőzés van, és emiatt az üszökbetegség miatt nem vesz át magyar gabonát. Magyarország sokáig hiába kérte annak tudomásul vételét, hogy Magyarországon nincs ilyen fertőzés, kínai részről érdemben nem adtak választ.

Gyurcsány Ferenc a kínai miniszterelnökkel folytatott csütörtöki tárgyalásán is felvetette a problémát és bíztató megerősítést kapott Ven Csia-pao kormányfőtől arról, hogy kínai részről nagy tempóban igyekeznek megoldani ezt a problémát.

A kínai gabonaszállítás lehetősége igen jelentős Magyarország számára. Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy igen jó év esetén a betakarított búza mennyisége 6-7 millió tonna körül van. A hazai fogyasztás 3-4 millió tonna, tehát a felesleg az ilyen jó termés esetén 2-3 millió tonna körül alakul.

Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára elmondta, hogy a növényvédelmi akadály elhárulásával keretmegállapodást kötöttek a kínai mezőgazdasági minisztériummal, és megállapodtak abban, hogy a jövő héten kedden vagy szerdán kezdődnek meg az érdemi tárgyalások. A miniszterelnök és az államtitkár egyaránt kiemelte, hogy a kínai fél részéről a mostani tárgyalásokon messzemenő korrektséget tapasztaltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK