Veres a Fitch-ről: "barátságtalan" lépés

Vágólapra másolva!
A Fitch Ratings szakértői "kielégítő választ kaptak minden kérdésükre" és "korábban megvolt kétségeikre is" - mondta Veres János az uniós pénzügyminiszterek hétvégi manchesteri ülése után. A magyar pénzügyminiszter még az értekezletre utazása előtt tárgyalt a magyar eurókonvergencia-helyzetről minap borús jelentést közlő hitelminősítő szakértőivel.
Vágólapra másolva!

A Fitch embereivel tartott megbeszélésén "a barátságtalan" jelzőt alkalmazta arra, hogy a cég a hét elején úgy tett közzé adatokat Magyarországról, hogy tudták, csütörtökön találkoznak - válaszolta az ezzel kapcsolatos kérdésre a pénzügyminiszter. Veres János szerint a hitelminősítő szakértőivel folytatott tárgyaláson nem maradt nyitott kérdés.

Mint arról az [origo] is beszámolt, a legnagyobb európai hitelminősítő meglehetősen negatívan értékelte hazánkat a tíz új EU-tagról szóló, idei éves eurókonvergencia-jelentésében. Eszerint Magyarország az egyetlen a közép- és kelet-európai új tagállamok közül, amely még egyik maastrichti konvergencia-feltételt sem teljesítette. Továbbá az elemzés szerint a cég még 2005-re is 5,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár.

Ennek alapján a Fitch azt jósolta, hogy Magyarország legkorábban 2011-ben csatlakozhat az euróövezethez, de akár hosszabb késedelem is lehetséges, miközben több kisebb kelet-európai EU-tag akár már másfél év múlva beléphet a valutaunióba.

A cég az új kelet-európai EU-tagok közül egyedül a magyar szuverén adóskockázati besorolásra tart érvényben leminősítést valószínűsítő negatív kilátást, mégpedig a makrogazdasági politika következetességével kapcsolatos aggályokra és a konvergencia-program hitelességével kapcsolatos kételyekre hivatkozva.

A Fitch és a feltörekvő piacokat elemző más londoni házak részéről a magyar makroszámok hitelességével kapcsolatban megfogalmazott kételyekre Veres János azt mondta: az államháztartási deficit az egyetlen mutató, amelyre ez a kedvezőtlen megítélés "az elmúlt időszakban ráragadt". Viszont most már valamennyi hónapban az előre jelzett hiányértékhez "nagyon közel voltunk" és "a kedvező oldalon voltunk közel" - tette hozzá. Az infláció, a növekedés, az export, a beruházások és az ipari termelés bővülése azonban lényegesen kedvezőbb annál, semhogy "bárkinek pesszimizmusra lenne oka" - mondta Veres.