Új adótörvények - Fizessenek a gazdagok!

Vágólapra másolva!
A kormány hétfőn beterjesztette adótörvényeit az Országgyűlésnek. Az új jogszabályok részben az általános forgalmi adó, a társasági adó, a személyi jövedelemadó és más adótörvények módosítását tartalmazzák, de két új adójogszabály is születhet a javaslat alapján. Az egyik új jogszabály az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvényjavaslat, a másik új adótörvény a luxusadóról szóló javaslat.
Vágólapra másolva!

A kormány parlament elé terjesztett törvényjavaslata szerint bizonyos szakmákat képviselő magánszemélyek, illetve a tevékenységük ellenértékét kifizető cégek az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint tehetnének majd eleget évenkénti 25 millió forintos jövedelemig a jövő év január 1-től az adó- és járulékfizetési kötelezettségeknek.

E szakmák képviselői az ekho szerint elszámolt jövedelmük után 15 százaléknyi, a kifizetők pedig 20 százaléknyi adót, járulékot fizetnének. A 15 százalékból 11 százalék jelentené a személyi jövedelemadót, 4 százalék pedig a nyugdíjalapba kerülne. Amennyiben a magánszemély nyugdíjas, vagy az adóévben a nyugdíjjárulékot a járulékfizetés felső határáig megfizette, akkor ezt a 4 százalékos részt nem kell megfizetnie. A magánnyugdíjpénztári tagok esetében a 4 százalékból 0,1 százalék kerül a nyugdíjalapba és 3,9 százalék jelenti a magánnyugdíjpénztári tagdíjat.

A kifizető által teljesítendő 20 százalékból 11 százalék kerül az egészségbiztosítási alapba, 9 százalék a nyugdíjbiztosítási járulék.

Az ekho szabályai szerint adózott jövedelemnél csak annak 50 százaléka alapján jár majd nyugdíj ezekre az évekre. Az alacsonyabb egészségügyi hozzájárulás miatt csak természetbeni egészségügyi ellátást lehet igénybe venni ez után a jövedelem után, táppénzt nem.

Az ekho igénybe vételének feltétele az is, hogy a magánszemély munkaviszonyból, vagy egyéni vállalkozóként vállalkozói kivét címén, vagy társas vállalkozás tagjaként, személyes közreműködés ellenértékeként, vagy vállalkozási, megbízási szerződés alapján egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyként olyan jövedelmet szerezzen, amely után az általános közteherviselési kötelezettségeket teljesíti.

Amennyiben az ekho szerint adózó ki szeretné használni a 25 millió forintos értékhatárt, akkor ennek az általános feltételek szerint adózó jövedelemrésznek el kell érnie az adott évben kötelező minimálbér szintjét. Amennyiben ez a jövedelemrész a minimálbérnél kisebb, akkor arányosan a 25 millió forintnál is kisebb rész vehető figyelembe az ekhonál.

A törvényjavaslat szerint az ekhot választható szakmák a következők: könyv- és lapkiadó szerkesztője; újságíró; rádióműsor-, televízióműsor-szerkesztő; egyéb magasabb képzettséget igénylő kulturális foglalkozások; író; műfordító; képzőművész; iparművész; zeneszerző; rendező; operatőr, fotóművész; egyéb alkotóművész (díszlettervező, jelmeztervező, dramaturg); színész, előadóművész, bábművész; zenész, énekes; koreográfus, táncművész; rádióműsor-, televízióműsor-szerkesztő munkatárs; könyv- és lapkiadó szerkesztő munkatárs; segédszínész; segédrendező; népzenész; cirkuszművész; egyéb művészeti foglalkozások; fényképész, fotó- és mozgófilm laboráns; világosító és egyéb filmgyártási foglalkozású; egyéb kulturális, sport, szórakoztatási szolgáltatási foglalkozások, feltéve, hogy azok a mű elkészítésének folyamatában alkotó jelleggel, attól elválaszthatatlan módon vesznek részt. Ilyenek különösen a fotóriporter, korrektor, desinger, képszerkesztő, művészeti vezető, hangmérnök.