Átlag 18 ezer forint lesz a havi fűtésszámla

2005.10.12. 11:07

Egy átlagos lakótelepi lakás fűtési költsége havi 18 ezer forint lesz az idén télen. Enyhébb időjárás több ezer forinttal is csökkentheti e költséget, az alacsonyabb számla érdekében azonban a lakás tulajdonosa is sokat tehet.

Október 15-től kezdődik a hivatalos fűtési szezon. Az  [origo] utánanézett, hogy miként lehet spórolni a számlával. Emellett azonban a rendszer karbantartásával életünket is megmenthetjük.

A Főtáv Rt. a lakóközösségi felhasználókkal, illetve a közös képviselőikkel kötött szerződések alapján végzi szolgáltatói tevékenységét. A szerződés szólhat hőmérsékleti határértékekre, és határdátumokra is. Így például a szerződés alapján elindíthatják a fűtést 20 celsius fok alatti külső hőmérséklet esetén, vagy egy adott dátum alapján is - mondja Scheithauer Imre, a Főtáv szolgáltatási igazgatója.

Ezen kívül, a szerződésben azt is rögzítik, hogy mekkora fűtésintenzitással (mekkora hőmérsékletre) kívánják a lakás klímáját beállítani. Október 15-e után viszont minden távfűtéses rendszerű lakást felfűtenek, de telefonon még ezután is lemondható a szolgáltatás, ha a lakóközösség úgy kívánja.

Bár egyre csökkenő arányban, de még ma is előfordul, hogy több épület egy közös hőközponttal (automatikus fogyasztásmérő, és hőszabályozó) rendelkezik. Ilyenkor persze a hőközpont alá tartozó lakások egy adott egységként kezelendők, vagyis egyedi igények kiszolgálására nincs lehetőség.

Átalány helyett egyedi hőközpont

A hőközpontok felszerelésével átlagban mintegy 10 százalékkal lett kisebb a hőfelhasználás, a korábbi átalányos rendszerhez képest. A Távhő-törvény előírása szerint 2003-ig kellett a régi szisztémát a hőmennyiségmérőkre cserélni, és ez meg is történt. A hőmennyiségmérőknek és az automatikus hőszabályozásnak köszönhetően van olyan lakás is, amelynek hőfelhasználása negyedével mérséklődött.

A fűtési rendszerek modernizációja talán fontosabb a szigetelés felújításánál is, és ebben a Főtáv Rt. szakmai segítséget is ad. Bár az efféle befektetés csak lassan térül meg, a lakás értékét azonnal megemeli. Például, ha egy családi ház konvektoros fűtését gázkazánra cseréljük, a szükséges változtatásokkal együtt az átalakítás költségei akár 1-1,5 millió forintra is rúghatnak, ami a lakók életében gyakorlatilag nem térülhet meg.

A fűtési hatékonyság azonban leromolhat egyéb esetben is, például az őszi átépítések idején. A nyitott ajtók, kiszedett ablakok oly mértékben bontják meg a fűtési rendszert, hogy a távfűtőművek ilyenkor sok esetben az egész (egy hőközpont alá tartozó) lakóközösség fűtését leállítja. Érdemes tehát fokozott figyelmet fordítani az átépítések időzítésére.

Egyébként a távfűtőművek erősen ajánlja, sőt kéri a fogyasztókat, hogy a fűtési szezon indulása előtt mérje fel a fűtési rendszer állapotát. A házban jelentkező kisebb problémákat (csöpögő radiátor, levegős csőhálózat) kérésre maga a Főtáv Rt. is kijavítja, méghozzá térítésmentesen, az alapszolgáltatásán felül. Előfordulhat azonban, hogy némi várakozási idővel kell számolni, mivel a társaság szakemberei a hibák fontossági sorrendje szerint keresik fel az ügyfeleket - közölte Scheithauer Imre.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK