Likőrrel erősítenek a bencések

2005.10.21. 7:21

A szerzetesek szerint termékeik eladásához elegendő az apátság neve. "Pannonhalma neve márkanév. A múltunk garancia, erre lehet építeni, bizalmat tudunk vele kelteni. Ezt láttuk a bornál és a teáknál is, és gondolom, hogy ez a számításunk a likőröknél is beválik." - ismerteti marketingstratégiájukat Várszegi Asztrik főapát.

"Az ezer éves múltnak nagy a marketingértéke. Ez üzleti lehetőség, de nagyon rövid ideig tart, hogy ha lejáratja valaki. Ezért kell ezt olyan partnerre bízni, aki lát ebben fantáziát, és mellé tudja tenni szaktudását, profizmusát, amivel ezt ki lehet használni." - árnyalja a képet Hortobágyi T. Cirill perjel.

Az anyagi függetlenség elérhetetlen

Az apátság gazdálkodása azonban nem öncélú: az apátsági termékek bevételeit a kolostor nonprofit célokra használja fel. "Van két gimnáziumunk, internátusunk 340 diákkal, győrött körülbelül 500 diákkal. Van két szociális otthonunk Sopronban" - sorolja intézményeiket Hortobágyi T. Cirill. Az iskolák, szociális otthonok és a kolostor fenntartásának éves költsége meghaladja az egymilliárd forintot.

A pannonhalmi bencések a működésükhöz szükséges pénz jelenleg hetven százalékát állami normatívákból kapják. Várszegi Asztrik szerint a XXI. században már nem lehetséges a régi önellátási rendszerben gondolkodni, de törekedni kell a nagyobb mozgástérre. "Adva és élve, a múltunk, a történelmünk lehetőségeit szeretnénk kiaknázni" - mondja az apát.

Fotó:bences.hu
Hagyományok újrahasznosítása gyógyfüvekkel

Az utóbbi években beindított vállalkozások úgy tűnik lazítanak egy kicsit az állami támogatástól való függésen: "Azt gondolom, hogy ha akár majd a borászat, vagy a kolostori termékeink tíz éven belül, fellendülnek, akkor azért egy olyan jellegű bevétel lesz, ami jó lenne ha a normatíva aránya 50 százalék alá csökkenne" - ismerteti terveit az [origo]-val Várszegi.

A perjel szerint sem lehet már megteremteni az anyagi önállóságot: "Viszont az apátsági termékek megteremtenek egy olyan szabad felhasználású keretet, ami pályázatokhoz önrészként szolgálhat. Azt mindenki tudja, hogy ma a közoktatás, meg az egészségügy is úgy van kitalálva, hogy működési költségeket lehet belőle finanszírozni, de egy komolyabb beruházást, egy felújítást nem tudunk." - világít rá az apátsági termékek igazi hasznára Hortobágyi.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK