Évi ötezer budapesti lakást vesznek külföldiek

Vágólapra másolva!
Évente 1800 budapesti lakást vásárolnak meg külföldi magánszemélyek, a céges vásárlásokkal együtt azonban a külföldi kézbe kerülő budapesti lakások száma elérheti az évi ötezret - hangzott el egy szerdai konferencián. A külföldi befektetők ugyanakkor már megindultak a Magyarországnál nagyobb hasznot ígérő országok felé.
Vágólapra másolva!

Új trend, hogy a külföldiek (elsősorban írek, britek, hollandok, spanyolok és skandinávok) egyre gyakrabban vásárolnak interneten vagy telefonon keresztül lakást, sokan közülük olyanok, akik még sohasem jártak Magyarországon - mondta Péter Ágnes, az Otthon Centrum külföldi ügyfeleket kiszolgáló részlegének vezetője a Budapest Business Journal és a ReSource Magyar Ingatlanpiac - 2005 elnevezésű konferenciáján.

Az idén az első félévben 900 külföldi magánszemély vásárolt Budapesten lakást - a befektetők 57 százaléka ír vagy brit -, míg az egész évben várhatóan 1800 fővárosi ingatlan kerül külföldi magánszemélyek tulajdonába - véli a szakember.

Gyakori, hogy a külföldiek nyugdíjuk kiegészítésére fektetnek ingatlanba, a nyugdíjalapok alacsony hozama ugyanis nem teszi lehetővé a megszokott életszínvonal fenntartását. A külföldi befektetők 80 százaléka új, 20 százaléka használt lakást vásárol.

Péter Ágnes elmondása szerint a külföldi befektetők közül sokan - elsősorban az írek - újabb befektetési célpontok felé fordulnak, egyre többen vásárolnak ingatlant Bulgáriában a síparadicsomok közelében, illetve a tengerparton, ott ugyanis néhány éven belül 30-40 százalékos értéknövekedést remélnek, ami Magyarországon már nem lehetséges.