Baráth: Jelen formájában elfogadhatatlan Blair javaslata

Vágólapra másolva!
Baráth Etele uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter szerint jelen formájában elfogadhatatlan Tony Blair brit miniszterelnök uniós büdzsét szűkítő javaslata. Ha az EU elfogadja a javaslatot, 500 milliárd forinttal kevesebb támogatáshoz jut Magyarország. Baráth szerint ugyanakkor Blair javaslatának csak egy része került nyilvánosságra, ezért meg kell várni, mit mond pénteki, budapesti látogatásán a brit miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Baráth Etele európai uniós koordinációért felelős tárca nélküli miniszter ismertté vált formájában elfogadhatatlannak tartja Tony Blair brit miniszterelnöknek az EU költségvetését csökkentő javaslatát. A brit sajtóba kiszivárgott információk szerint Blair 170 milliárd euróval vágná vissza az Unió büdzséjét a 2007-2013-as költségvetési ciklusban.

A Daily Telegraph értesülései szerint Blair a tízek strukturális alapjaiból is jelentős összeget vonna le. Baráth Etele az [origo]-nak elmondta: amennyiben a jelenlegi formájában fogadják el Tony Blair javaslatát, az 2 milliárd euróval, azaz körülbelül 500 milliárd forinttal kevesebb EU-pénzt jelent Magyarországnak a következő hétéves ciklusban. Baráth Etele szerint amennyiben a javaslat csak megvonásból áll, az EU-szerte vétókhoz vezethet.

"Egy ilyen bölcs elnök többoldalú javaslatot dolgoz ki" - tette hozzá az európai uniós koordinációért felelős tárca nélküli miniszter. Baráth véleménye szerint Tony Blair javaslatából csak részletek láttak napvilágot, ezért korántsem biztos, hogy a brit javaslat csak megvonásokat hozhat Magyarország számára. A miniszter szerint csak pénteken, Tony Blair látogatása után lesz teljes a kép arról, hogy pontosan milyen költségvetés-csökkentő javaslatokkal áll elő Blair.

A Daily Telegraph cikke szerint Blair tisztában van vele: csak akkor alkudozhat, ha felszámolja a brit visszatérítést. Az évi 3 milliárd fontot Nagy-Britannia még Margaret Thatcher idején harcolta ki, arra hivatkozva, hogy befizetéseihez képest aránytalanul kevés mezőgazdasági támogatást kap. Blair korábbi nyilatkozataiban már többször intézett kirohanást az Unió agrártámogatási rendszere, a CAP ellen.