Nem változik a jegybanki alapkamat

Vágólapra másolva!
A  Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa úgy döntött: nem változtat a jegybanki alapkamaton. A lépés megfelel az elemzői várakozásoknak.
Vágólapra másolva!

A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett elemzők korábban egyhangúlag úgy foglaltak állást, hogy nem várnak kamatmódosítást a monetáris tanács hétfői ülésétől. Sőt, többségük szerint legalább három hónapig szinten marad a jegybanki alapkamat. Londoni elemzők ezzel szemben pénteken úgy vélekedtek, hogy a Magyar Nemzeti Bank hamarosan az alapkamat növelésére kényszerül.

"A monetáris politika mozgásterét jelenleg a tartósan alacsony infláció és a potenciális ütem körüli gazdasági növekedés, valamint az egyensúlyi problémák állandósulása, és az abból fakadó pénzügyi piaci bizonytalanság határozza meg" - közölte állásfoglalását hétfői ülése után a Monetáris Tanács.

A tanács szerint az inflációs kilátások továbbra is kedvezőek. Az adóintézkedések átmeneti, elsősorban 2006-ban jelentkező hatása után, 2007-ben a 3 százalékos, középtávú inflációs cél közelében várják az éves árnövekedést.

A világ más országaihoz hasonlóan, az elmúlt hónapokban Magyarországon is jól megfigyelhető volt az olajár emelkedésének rövid távú, inflációs hatása. Az infláció alakulása szempontjából meghatározó munkapiaci folyamatok, összhangban vannak az alacsony inflációs környezettel, az elmúlt időszakban támogatták az árstabilitás megszilárdulását - fogalmaz a közlemény.

Az árstabilitással és stabil növekedéssel jellemezhető alappálya kedvező kilátásai ellenére, a Monetáris Tanács jelentős és egyre növekvő bizonytalanságot lát az államháztartási, valamint a külső egyensúlyi folyamatok fenntarthatóságát illetően. E kockázatok áttételesen az inflációra is számottevő hatással lehetnek. A Monetáris Tanács - a közleménye szerint - ezért a jövőben is megkülönböztetett figyelmet fordít e kockázatforrásokra, és amennyiben az inflációs kilátásokra gyakorolt hatások indokolttá teszik, meghatározó súllyal fogja azokat döntéseiben figyelembe venni.