A baromfiágazat egyelőre nem állt talpra

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem állt talpra a baromfiágazat a madárinfluenza-pánik miatt kialakult helyzetben. Európában és Magyarországon is 10-15 százalékkal csökkentek a csirkeárak, s az átlagosnál kevesebb a telepítés is.
Vágólapra másolva!

A madárinfluenza-hírek miatt továbbra is nehéz helyzetben van a baromfiágazat az Európai Unióban: az uniós átlagár alakulását leginkább meghatározó, legnagyobb baromfiállománnyal rendelkező tagországok többségében folytatódott a csirke feldolgozói értékesítési árának mélyrepülése - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci információs osztályának legfrissebb jelentéséből. A helyzet még Németországban és Nagy-Britanniában a legkiegyensúlyozottabb, az elmúlt időszakban a legnagyobb változás Franciaországban volt, Olaszországban azonban normalizálódni látszik a helyzet, bár a feldolgozói értékesítési ár még mindig nagyon alacsony.

Az AKI információi szerint a legnagyobb tojóállománnyal rendelkező tagországok többségében az elmúlt időszakban csökkent az étkezési tojás csomagolóhelyi értékesítési ára. Az árcsökkenés különben jellemző folyamat ezekben az országokban az év utolsó heteiben, idén azonban a jellemzőnél átlagosan 4-6 héttel korábban következett be, nagy valószínűséggel a fogyasztók körében fellépő madárinfluenza-pánik következményeként - vélik a szakértők.

A baromfitermelőknek nincsenek illúzióik a tekintetben, hogy egyelőre nem múltak el a "sovány idők". Az első kilenc hónap "kegyelmi" állapot volt a baromfiágazatban, aztán beütött a madárinfluenza-pánik miatti krach, ami eltolta az évet, elsősorban a csirkénél - mondta Takács László, a Baromfi Terméktanács (BTT) igazgatója. Hozzátette, hogy a többi baromfifajnál nem volt akkora a csapás, mivel az előző évhez képest a mennyiségek csökkentek - a pulykánál és a libánál 25 százalékkal -, a kisebb termelés pedig szilárdította az árakat. A csirke árát ugyanakkor 10-15 százalékkal kellett csökkenteni, miközben növekedtek a készletek is. Ezek mennyisége továbbra is jelentős, de az újabb termelésből már nem kerül be a készletek közé, kevesebb ugyanis a telepítés - ami szezonálisan szokásos a csirkénél is, mivel a téli nevelés drágább az év más időszakához képest -; a pánik azonban a telepítések átlagosnál nagyobb csökkentésére késztette a termelőket is.

A BTT az idei támogatás kapcsán még nem tudja pontosan, hogy kilogrammra bontva mire, mennyi támogatást vehetnek majd igénybe az ágazati szereplők. A baromfiágazatra már biztosan tervezett be támogatást a szaktárca, a nemzeti támogatások kapcsán bizonyos összegek átcsoportosításáról azonban még nincs döntés.

A BTT mindenesetre azt javasolja, a termékpálya-bizottság támogassa azt a jogszabály-módosítást, miszerint legyen árumegállítási joga az állat-egészségügyi hatóságoknak is, ne csak a VPOP-nak - tájékoztatta lapunkat Takács László. További javaslatuk - tette hozzá -, hogy az állat-egészségügyi hatóság ellenőrei bemehessenek olyan üzembe is, amelynek nincs engedélye. Ez egy vicc, hogy az ellenőrök nem mehetnek be olyan üzembe, amelynek nincs engedélye, az üzem viszont engedély nélkül dolgozik, a feketegazdaság pedig zavartalanul működik - mutatott rá a helyzet fonákságára a szakember. További igény, hogy ne adjanak támogatást feldolgozóknak kapacitásnövelésre. Jó lenne viszont, ha a biogázüzemek létesítését támogatnák, egyrészt azért, mert az állati hulladék megsemmisítése folyamatosan komoly gond, készterméke, a húsliszt is elég nehezen hasznosítható, másrészt mivel el is tűnne ezáltal a hulladék, nem beszélve a megújuló energiaforrás felhasználási lehetőségeiről.