Szennyezett tojásokat árult a Tesco

2006.01.12. 8:03

Háború robbant ki a magyar tojástermelő cégek és a Tesco között, mivel a hazai beszállítók szerint az áruházlánc rendkívül szennyezett lengyel tojásokat forgalmaz üzleteiben. A Baromfi Terméktanács (BT) bejelentést tett az élelmiszer-ellenőrző hatóságokhoz, mire a Tesco - állítja a BT - válaszként a magyar termelőket kilistázta áruházaiból - írja a Világgazdaság.

A magyar beszállítók a karácsony előtti megnövekedett keresletet nem tudták ellátni, ezért a Tesco készletkiegészítő importra szorult - mondta el a lapnak Danks Emese, a társaság PR-igazgatója, rámutatva ugyanakkor, hogy a kínálat 90 százaléka akkor is Magyarországról származott. A harmincdarabos, tálcás lengyel tojásokról azonban az élelmiszer-ellenőrző hatóság január elején megállapította, hogy héjuk fekáliával szennyezett, ezért azonnali hatállyal visszavonták az áruházakból és megsemmisítették azokat.

 Az FVM-ben lapunknak megerősítették, hogy a minisztérium élelmiszer-ellenőrző állomásai hoztak intézkedéseket a Tesco-tojások miatt. Az elmúlt napok hatósági döntéseiről azonban tegnap még nem volt országos összesítése az agrártárcának.Az élelmiszer-ellenőrző állomások már a múlt héten levetették a rossz minőségű tojásokat a Tesco egyes üzleteinek polcairól - közölte lapunkkal Földi Péter, a terméktanács mezőgazdasági titkára. Állítása szerint a tálcás, fóliázott lengyel termékek olyan fehér héjú tojásokat tartalmaztak, mintha azokat a súlyos szennyezettség miatt válogatták volna külön, és eredetileg nem étkezési célokra, hanem megsemmisítésre vagy állateledelnek szánták volna.

Földi Péter tájékoztatása szerint a múlt heti hivatalos intézkedések ellenére több Tesco-üzletben hétfőn újabb szennyezett lengyel tojás jelent meg, ennek egy részén már penésznyomok is láthatók voltak. Az érdekképviselet ismét bejelentést tett, amelynek nyomán a hatóságok egyes készleteket elkoboztak. További anomáliaként a tojástermelők a Tesco békéscsabai áruházában olyan importkészletekre bukkantak, amelyek értékesíthetőségi határideje állításuk szerint előre dátumozott volt.

A hazai beszállítók nem értik, miért ragaszkodott a Tesco a lengyel termékekhez, mivel az áruházlánc a harminc tojást tartalmazó tálcákat 499 forintos áron kínálta, vagyis a 16-17 forintos darabonkénti ár megegyezett a magyar termékek árszintjével. Egyes ágazati feltevések szerint az importtojások egy Wroclaw melletti, feltehetően német érdekeltségű óriásfarmról származnak, amelynek 3,5 milliós tyúklétszáma alig marad el a 4,2 milliós teljes hazai intenzív állománytól. A mostani ügy mindenesetre tovább növeli a feszültséget az évi 1,5-2 milliárd darabos magyar tojáspiacon, mivel időközben a versenyhivatal árkartell gyanújával a hazai tojástermelők közös értékesítő szervezete ellen indított vizsgálatokat. A gazdálkodók cáfolják a vádakat. Kártérítési igénnyel lép fel lengyel beszállítójával szemben a Tesco Global Áruházak Rt., mivel több ezer tálca tojást kellett megsemmisítenie a közelmúltban

KAPCSOLÓDÓ CIKK