Néhány napos gázkiesésre számít Kóka

2006.01.18. 16:34

Csak néhány napig tart majd a csökkentett orosz gázszállítás Kóka János gazdasági miniszter szerint. A miniszter sajtótájékoztatóján elmondta: a tartalékok elegendőek a fűtésre a hét végére várható mínusz húsz fokos hőmérsékletben is. Ugyanakkor a miniszter tanácskozni hívta az orosz gáz legnagyobb közép-európai fogyasztóit.

Mintegy 20-25 százalékkal kevesebb gáz érkezik Ukrajnából Magyarországra a rendkívül hideg időjárás miatt. Az még nem teljesen egyértelmű, hogy az oroszok szállítanak kevesebb gázt, vagy az ukránok engednek át országukon kevesebbet. Kóka János gazdasági miniszter azonban csak néhány napos kiesésre számít a gázszállításban . A miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján szerdán a Mol székházban elmondta: az oroszok növelni fogják a termelést, ez azonban beletelik néhány napba, s ez indokolja a szállítások jelenlegi csökkentését.

A mostani időjárási viszonyok mellett Magyarországon 70 millió köbméter földgáz fogy naponta, azonban ez a hét végére jósolt mínusz húsz fokos hőmérséklet hatására (a középhőmérséklet mínusz 10 fok körül lehet) felmehet 85 millió köbméterre. Általában egy fokos elmozdulás a középhőmérsékletben 2 millió köbméterrel növeli meg a napi fogyasztást. Még ez a fogyasztási is alatta van azonban a maximális, napi 96 millió köbméteres fogyasztásnak, figyelembe véve a kiesett 9 millió köbméteres szállítást is. Kóka János elmondta: az időszakos fogyasztókat csütörtök reggel hat órától más fűtőanyagra állítják át, hogy biztosítani tudják a zavartalan gázellátást. Ez azonban nem jelent gázkorlátozást.

A gázimport csökkenése egyébként egyáltalán nem példa nélküli, ilyen többször is előfordult már az elmúlt években. Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója az [origo]-nak azt mondta: a jelenlegi helyzetet - a várható néhány napra - meg tudják oldani azzal, hogy a korábban betárolt gázból most többet használnak fel, és akkor, amikor ismét helyreáll a rend, valamint enyhébb lesz az időjárás, újból elkezdenek visszatárolni. A Mol számára egyébként a jelenlegi helyzet nem okoz többletköltséget.

A miniszter azt is elmondta: időpontot kért a Gazprom elnökétől, hogy megbeszéljék a helyzetet, és várhatóan egy hónapon belül le is ülhetnek tárgyalni. Január 27-re pedig összehívta az orosz gáz közép-európai vásárlóit: a visegrádi négyeket, Szlovéniát és Horvátországot. Kóka szerint több fontos kérdéskört kell megtárgyalniuk, például a jobb energiahatékonyság elérését, a tárolók fejlesztését és összekapcsolását, az importforrások diverzifikálását.

Deák Bálint

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK