Továbbra is kevesebb orosz földgáz érkezik

Vágólapra másolva!
Hasonlóan csütörtökhöz, pénteken a délutáni órákig újra 20-25 százalékkal kevesebb orosz fölgáz érkezett az országba az igényelt mennyiséghez képest az átadó állomásokon normál üzemi nyomás mellett.
Vágólapra másolva!

A különbözetet a Mol teljes mértékben pótolni tudja a mintegy 2,4 milliárd köbméter gázt tartalmazó tárolókból - közölte Kántor Sándor, a Mol üzleti és stratégai kommunikációs vezetője. Hozzátette: csütörtökön a péntekihez hasonló időjárási viszonyok mellett 74 millió köbméter földgáz fogyott.

A normál üzemi nyomás 48 plusz-mínusz egy atmoszféra között ingadozik. Ha a nyomás 30 atmoszféra alá süllyed, illetve 55-60 atmoszférára nő, a biztonsági szelepek csukódnak, és a magyar gázrendszer zárttá válik.

A magyar gázhálózat és -rendszer napi 99 millió köbméter csúcsfogyasztást bír el, ám ekkora felhasználásra még nem volt példa: a legnagyobb, napi 90 millió köbméteres felhasználást 2005. február 9-én regisztrálták. Tavaly február elején tartósan mínusz 10 fok alatti hideg volt.

A gázfelhasználást alapvetően befolyásolja az időjárás: míg januárban vagy februárban havi szinten 2 milliárd köbméternél is több gáz fogy, addig a nyári hónapokban csak alig több, mint 500 millió köbmétert használunk el havonta.

A Mol adatai szerint Magyarországon 0 fok alatt egy fok hőmérséklet-csökkenés naponta átlagosan 2 millió köbméterrel növeli meg a gázfelhasználást. Az évi 14 milliárd köbméteres hazai földgázfogyasztás 80 százaléka import. Ennek 70 százalékát Oroszországból szerezzük be.

A 14 milliárd köbméterből mintegy 4-4,5 milliárd a lakossági felhasználás. A közületi, önkormányzati, közüzemi szféra és a villamos erőművek egyaránt körülbelül 3 milliárd köbmétert gázt tüzelnek el évente. A fennmaradó mennyiséget az ipar, alapvetően az építőipari anyagokat előállító cégek, a kerámia- és cementipar használja fel.