Kapacitásának határán a magyar gázrendszer

2006.01.23. 9:37

Kapacitásának határához közeledik a magyar gázrendszer, ezért jelentős gázmennyiség felszabadítására és kőolajjal való helyettesítésére van szükség - mondta Kóka János gazdasági miniszter hétfőn. A Földgázszállító Rt. arról tájékoztatta az [origo]-t , hogy napi 87,5 millió köbméter a legnagyobb kapacitás, és a hétfőre várt 86 milló köbméteres igényt ki tudja elégíteni.

Magyarország földgázfogyasztása 74,5 millió köbméter volt vasárnap, mínusz 3,7 Celsius-fokos napi középhőmérséklet mellett - tájékoztatta az [origo]-t a Földgázszállító Rt. A hétfői hidegebb időjárás miatt azonban a földgázfogyasztást 86 millió köbméter körül várható, az előre jelzett napi mínusz 11 fokos középhőmérséklet mellett.

A földgázimport mennyisége változatlanul az igényelt 75-80 százaléka. Beregdarócon a hazai fogyasztásra 22 millió köbméter, tranzitcélokra 9 millió köbméter földgázt vesz át a Mol. Az osztrák átadó állomáson további 8 millió köbméter földgáz érkezik az országba. Ez a mennyiség, kiegészítve a hazai kitermelésből származó közel 10 millió köbméterrel, valamint a hazai tározókból kivett 46 millió köbméter gázzal biztosítja a fogyasztók zavartalan ellátását. Kivéve azokat a nagyfogyasztókat, amelyeket már korábban kereskedelmi szerződéseik alapján más tüzelőanyagra állított át a Mol.

A rendelkezésére álló források, valamint a jelenlegi, csökkentett importmennyiségek mellett a Földgázszállító Rt. napi 87,5 millió köbméter gáz-csúcsfogyasztásig képes a fogyasztók korlátozásmentes kiszolgálására. 

A gázkorlátozást ötlépcsős menetrend szerint kell végrehajtani. Az első lépcsőben az óránként 2500 köbméternél többet fogyasztó ipari és mezőgazdasági termelőknél mérsékelik a fogyasztást úgy, hogy a korlátozás technológiai károkat ne okozzon. A következő kategória az óránként 2500 és 500 köbméter közötti fogyasztóké, míg a harmadikba valamennyi ipari és mezőgazdasági termelő beletartozik. A negyedik kategóriába a kommunális felhasználók tartoznak, az ötödikbe pedig a lakosság.

Magyarországon legutóbb a nyolcvanas évek közepén rendeltek el korlátozást, de csak az egyes és kettes kategóriában. Igaz, ekkor a hálózat napi kapacitása csak 50-60 millió köbméter volt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK