Egyelőre a csempészeké az ukrán határ

2006.03.28. 9:07

Becslés szerint az ukrán határt átlépő járművek 95 százaléka csempész cigarettát, vagy benzint. A vámosok napi 120 visszaélésre derítenek fényt. Ukrajnában 150 forintba kerül egy liter benzin - ez komoly vonzerő az árérzékeny réteg számára - írja a Világgazdaság. A cigarettán még többet kereshetnek a csempészek. A vámellenőrzéseket fokozzák ugyan, de ez egyelőre csak a csempészek kreativitását növeli.

Az ukrán határt átlépő járművek 95 százaléka cigarettát vagy benzint hoz illegálisan Magyarországra a vámosok becslése szerint. Az ellenőrzéseken naponta 110-120 jármű akad fenn. A határt Záhonynál naponta átlépő 3000 jármű - köztük 5-600 kamion - mindegyikét azonban nem tudják ellenőrizni.

A vámosok leginkább a cigaretta- és benzincsempészekre koncentrálnak, hiszen ők okozzák a legnagyobb kárt. Ukrajnában 150 forint a benzin literje, egy doboz cigaretta pedig a magyarországi 500 forint helyett mindössze 130 forint, érthető tehát a kísértés. A határon egy kellőképpen ügyes csempész akár havi 300 ezer forintot is kereshet.

A VPOP ugyan egyre több embert irányít a keleti határszakaszra, azonban a megemelt létszám egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az elkövetők azonban jobban elrejtik az árut. A vámosok szerint a csempészek egyre költségesebb módszereket kénytelenek alkalmazni, amelyek hosszú távon csökkenthetik hasznukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK