Megmarad, de szigorodik az eva és az ekho

Vágólapra másolva!
Nem nyúl a kormány a NAPI gazdaság információi szerint az egyszerűsített adónemekhez. Az elmúlt hetek szakértői javaslatai egytől-egyig azt tanácsolták Gyurcsány Ferencéknek, hogy szüntessék meg a csak meghatározott köröket kedvezményező adónemeket. Valószínű azonban, hogy az egyszerűsített adókat megemelik, így juttatva pluszbevételhez a költségvetést.
Vágólapra másolva!

Meghagyja a kormány az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) a Napi Gazdaság értesülései szerint. A kormányzatnak az elmúlt hetekben több szakértői csoport: a CEMI, a Kopint Datorg, valamint Bokros Lajosék egyaránt azt javasolták, hogy szüntesse meg az egyszerűsített, ráadásuk csak bizonyos szakmai csoportokat kedvezményező adónemeket.

A Napi gazdaság értesülései szerint az evát megemelik majd: a jelenleg más adónemeknél is favorizált húsz százalékot kell majd fizetni a mostani 15 helyett. Zara László adótanácsadó szerint a megoldás az volna, ha az evát kivennék az áfakörből. A 25 millió forintos árbevételi határ módosítása azonban az EU-csatlakozás miatt nem változik majd. Zara szerint a színlelt szerződéseket úgy lehetne megszüntetni, ha szűk kör helyett mindenki számára elérhetővé tennék az ekhót, alacsonyabb árbevételi határ mellett. Ez azonban jelentősen megrövidítené a költségvetés bevételeit.

Hegedüs Miklós a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója szerint a kormánynak nem lenne szabad hozzányúlni az egyszerűsített adónemekhez. Hegedüs szerint az eva és az ekhó megszüntetése újra a fekete és a szürkefoglalkoztatást lendítené fel, az evából és az ekhóból származó bevétel - ha kevesebb is - de legalább biztos.

A Pénzügyminisztérium változatlanul 106 milliárd forint bevételt remél idén evából. Az első három hónapban alig több mint ezren fizettek be ekhót, a tőlük befolyt közteher pár száz millió forintra tehető. Ezekben a hetekben számítani lehet bizonyos felfutásra, mivel kevesebb mint másfél hónap van hátra a moratórium végéig. Április végéig 46,4 milliárd forintot utaltak át az adóhivatalnak az evázók, az éves előirányzat 43,4 százalékát. Ebből áprilisban 20,4 milliárd forint folyt be, a prognosztizált összegnek megfelelően.