A magyarok több mint fele az euró mellett áll

2006.05.23. 11:05

Az újonnan belépett 10 EU-tag közül Magyarországon a legmagasabb az euró bevezetésének elfogadási indexe, 51 százalékos. Az index mindenütt másutt 50 százalék alatt van.

Az euróövezethez való csatlakozás minden Európai Uniós tag számára kötelező, csak Dánia és Nagy-Britannia kapott felmentést - jelentette ki Chrstian Ghymers. Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekkel foglalkozó főigazgatóság tanácsosa hozzátette: 2007-től Szlovénia csatlakozik az euró övezethez, Észtország visszavonta kérelmét, Litvánia pedig nem felelt meg az inflációs követelménynek.

Az euróval való elégedettség a 12 régi EU tagnál 2002-ben 59 százalékos volt, a mutató tavaly 51 százalékra csökkent - mondta Christian Ghymers, hozzáfűzve, hogy az újonnan belépő 10 tagország közül Magyarországon a legmagasabb az euró bevezetésének elfogadási indexe, 51 százalékos, másutt 50 százalék alatt van, a legalacsonyabb Litvániában: a balti államban az index értéke csupán 39 százalék.

A magyar lakosság többsége - egy felmérés szerint - 2010-ben bevezethetőnek tartja az eurót - közölte Christian Ghymers.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK