Támogatás nélkül 70 százalékkal nő a gázár

2006.05.25. 7:40

A gázártámogatás új rendszerében több megoldás is lehetséges. Megoldás lehet, ha a a pénzt az egy főre jutó jövedelem alapján adnák, vagy ha csak kisebb fogyasztásig járna a dotáció. A támogatás elvonása 70-80 százalékkal magasabb gázárat jelent az érintetteknek.

A gázár támogatási rendszer változtatására szükség van, a jelenlegi sávos támogatási rendszer gazdasági szempontból irracionális, és szociális szempontból sem elfogadható - mondta a Napi Gazdaságnak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató vezetője.

Hegedűs szerint az egyik lehetőség az lenne, ha az egy főre jutó nettó jövedelme alapján differenciálnák a szociális tarifát. Ennek problémája viszont az, hogy nehéz egy háztartás összes jövedelmét számba venni, illetve az önkormányzatokat is be kellene vonni a megállapításhoz. (Az önkormányzatok már jelenleg is adnak a rezsiköltségek fizetéséhez igényelhető lakásfenntartási támogatást a szociális törvény alapján, amit a nyugdíjminimum meghatározott szorzatához kötnek.)

Ezzel a lépéssel a szakértő szerint harmadára lehetne csökkenteni a támogatás összegét. Egy másik megoldást jelenthet, hogy csak az 1500 köbméteres (jelenleg 3000 köbméterig lehet támogatást igénybe venni, ami mindenképpen jár) fogyasztásig járna a támogatás. Ez azt jelenté, hogy aki ennél akár egy köbméterrel is többet fogyasztana, az nem kap egyetlen fillér támogatást sem. Ez egyszerűbb megoldás ugyan, de csak fokozatosan hajtható végre, hiszen akiket érint azoknál ez 70-80 százalékos áremelkedést jelent.

KAPCSOLÓDÓ CIKK