Londoni elemzők szerint késik a magyar euró

Vágólapra másolva!
Londoni feltörekvő piaci elemzők az új kormány előző nap ismertetett programjából szerdán azt emelték ki, hogy abban nem szerepel a 2010-es eurócsatlakozási céldátum. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a kormány új, későbbi céldátumot fog bejelenteni. Az elemzések egyöntetűen megemlítik, hogy a programból hiányoznak a számszerű költségvetési tervek.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlege által szerdán kiadott kommentár szerint a beterjesztett program a következő négy év reformterveinek "általános útmutatója". Nem részletezi, hogy az államháztartási hiány miképp fog 2008-ig a GDP-érték 3 százalékára csökkenni, a cég által az idei évre várt "több mint 8" százalékról.

A JP Morgan szerint az, hogy a kormányprogram 2007-2008-ra a gazdasági növekedés 3-4 százalékra csökkenésével számol, illeszkedik egy olyan "mérsékelt", 350-400 milliárd forintos költségvetési szigorító csomaghoz, amelyet a sajtó is rebesget. A beterjesztett kormányprogram ugyanakkor nem tartalmaz eurócsatlakozási céldátumot, csak azt írja, hogy az euró meghonosítása a gazdasági fejlődés eszköze, és nem a gazdaságpolitika célja. Ebből a JP Morgan elemzői arra következtetnek, hogy a kormány be fogja jelenteni a 2010-es céldátum elhalasztását, ami az elemzés szerint szükséges is a középtávú reformtervek hitelességének erősítéséhez.

A Goldman Sachs befektetési csoport londoni részlegének szerdai kommentárja szerint is a kormányprogram "meglehetősen általános", és nincsenek benne "nagy meglepetések". A cég szerint továbbra is kérdéses, hogy a "tűzoltó jellegű bevételnövelő lépések" után a kormány miként tudja majd csökkenteni a kiadásokat. A "kisebb és hatékonyabb állam" megteremtése "az elmúlt négy évben is folyamatosan téma volt, nem sok eredménnyel" - áll a kommentárban. Az elemzés szerint az, hogy a programban kifejezett említés történik a politikai ciklus második felére várt bérnövekedésről és adócsökkentésről, a későbbi költségvetési lazítás komoly kockázatára utal.

A Goldman Sachs is kiemeli, hogy a programban nem szerepel az euró 2010-es bevezetése, csak az, hogy a kormányzati időszak közepére teljesülnek az euróövezeti csatlakozás feltételei. Az elemzés szerint ez annak jelzése lehet, hogy a 2010-es csatlakozási céldátum "nincs kőbe vésve", de a kormány egyben fontosnak tartotta jelezni azt is, hogy ettől függetlenül nem hagyott fel a hiánycsökkentéssel.

A Dresdner Bank londoni befektetési és elemző részlegének (DrKW) szerdai kommentárja szerint a befektetői közösségben valószínűleg csalódást kelt, hogy a programban nem hangzottak el konkrétumok a deficitcsökkentés mikéntjéről és mértékéről, különösen azon korábbi hivatalos jelzések után, hogy már május 29-30-án a részletes programot fogják közzétenni.

A Dresdner-elemzők ebben az általuk korábban megjósolt magyarországi piaci kockázatok közül azt látják megvalósulni, hogy a kormány nem fog gyorsan előállni megfelelő mennyiségű részlettel a költségvetési konszolidációs tervekről. A DrKW is kiemeli a céldátum hiányát, ami a cég szerint az euróbevezetési folyamat hivatalos késleltetésének előkészítésére utal. Az elemzés szerint a kormány "hitelességi deficitjét" a legjobban az eurócsatlakozási céldátum "mérsékelt" halasztásának bejelentésével, és egy ehhez mellékelt, hiteles reformcsomaggal lehet kezelni. A DrKW szerint egy ilyen hivatalos halasztási bejelentés a jelen szakaszban ugyan még nem várható, de a következő hetek nyilatkozatai valószínűleg "egyre egyértelműbbek lesznek e kérdésben".

A Dresdner szerint a kormány a befektetői bizonytalanságot adóemelések és kiadáscsökkentések megfelelő törvénykezési programmal alátámasztott kombinációjával tudná minimalizálni. Egy ilyen bejelentés június 10-én piaci megugrást okozhat, és igazolhatja azt a széles körű helyi meggyőződést, hogy "ezúttal másképp lesz", bár erre egyelőre nincs sok bizonyíték - áll az elemzésben.

A DrKW-elemzés szerint valószínű, hogy a befektetők még hajlandók megvárni a részletek június 10-ei ismertetését, abból a meggondolásból, hogy a kormánynak idő kell a reményeik szerint "ambiciózus és alapos költségvetési konszolidációs program" kidolgozására.