A kamatadó mértéke 20 százalékra nőhet

2006.07.03. 14:50

A kamatadó bevezetése a bér- és a tőkejövedelmek adóztatásának közelítését szolgálja. Az adónem már eddig is létezett, csak mértéke 0 százalék volt - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

A kormány javaslata alapján a kamatadó mértéke ez év szeptember elsejétől nulláról 20 százalékra emelkedik. A bevezetendő rendszer nem csorbítja a hazai pénzintézeteknél elhelyezett betét titkosságát.

Az egyéni adó- és járulék-nyilvántartás bevezetése és fokozatos kiterjesztése érdekében az adózás rendjéről szóló törvény előírja, hogy a munkáltató, a kifizető havonként, elektronikus úton bevallást tesz az adó- és/vagy társadalombiztosítási kötelezettséget eredményező, magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő valamennyi adóról.

A kötelezettséget 2006-ban csak a legnagyobb adózók teljesítik, a foglalkoztatók (önfoglalkoztatók) döntő hányadát csak 2007 elejétől kötelezik erre. A rendelkezés nem vonatkozik az árfolyamnyereség adójára, illetőleg a kamatjövedelem adójára.

Az adózás rendjéről szóló törvény 2006. szeptember 15. napján hatályba lépő módosítása szerint a kamatjövedelemből levont adót és annak alapját a kifizető - magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként - bruttó módon saját bevallásában vallja be. A kifizető intézmény levonja a kamatadót a magánszemélyektől, és ezt összesített módon, a magánszemélyek azonosítását lehetővé tevő bontás nélkül vallja be, így az egyes személyekhez kapcsolható kamatjövedelem nem szerepel a kifizető havi bevallásában. A hitelintézet a kamatfizetéskor levont kamatadót fizeti be az adóhatóságnak.

Az APEH a hitelintézet kamatadóval kapcsolatos kötelezettségeinek ellenőrzése során csupán azt vizsgálja, hogy a hitelintézetnél működtetett kifizetési, illetve levonási rendszerek összesített adatai szerint minden adóköteles kamatjövedelemből vonja-e az adott pénzintézet az adót.

KAPCSOLÓDÓ CIKK