Nincs razzia színleltszerződés-ügyben

Vágólapra másolva!
Az adóellenőrök nem büntetnek olyan múltbeli szerződésért, amelyet július elsejéig átminősítettek. Még akkor sem, ha a cégnél találnak még érvényben lévő színlelt szerződést - közölte Juhász István, az APEH szakmai elnökhelyettese. A vállalkozások számára jó hír lehet, hogy a színlelt szerződésekkel kapcsolatban nem tervez a nyáron akciót a munkaügyi felügyelet - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az orvosok színlelt szerződése körüli vihar után már valamennyi kórház talált - ideiglenes - megoldást. Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke szerint az APEH irányelveiben is figyelembe kell venni az ágazati sajátosságokat, várhatóan a munka törvénykönyvét is felülvizsgálják az egészségügyben dolgozók speciális helyzete miatt.

Jelentősen javult a munkaügyi főfelügyelőség feltáró munkája az elmúlt fél évben. A kiszámíthatatlanság érdekében ugyanis többször visszatérnek a helyszínekre, és akár pihenőnapokon vagy éjszaka is akcióznak. A felügyelők célzott vizsgálatokat végeznek, azaz olyan tevékenységű cégekhez mennek ki, melyeknél gyakori a feketefoglalkoztatás, illetve a jogszabálysértés.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az év első felében országosan csaknem 14 ezer munkáltatót ellenőrzött, és 90 százalékuknál állapított meg valamilyen jogsértést, ami több mint 80 ezer munkavállalót érintett. Súlyos munkaügyi vétség miatt idén már csaknem 2,3 milliárd forint összegben szabtak ki bírságot, az enyhébb jogsértések megszüntetésére pedig több mint 12 ezer esetben szólították fel a munkáltatókat.

A legtöbb szabálytalanságot a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a vendéglátóiparban, a személy- és vagyonőröknél, valamint az építőiparban követik el - mondta Papp István, az OMMF elnöke. Színlelt szerződésekkel kapcsolatban akciót az OMMF nem tervez. A munkaügyi ellenőrökre viszont a nyáron számítani lehet a Sziget Fesztiválon, a Forma-1-en, a Művészetek Völgyében, a Balaton környékén és az autópálya-építkezéseknél is.