Drágább és jó minőségű gabona várható

2006.07.12. 7:11

A repce és az árpa után a búza betakarítása is elkezdődött, a várható mennyiség megfelel a 4 -4,5 millió tonnás várakozásoknak. A jó minőségnek köszönhetően a 101 eurós tonnánkénti intervenciós árnál magasabb szabadpiaci árakra is számíthatnak a termelők. Ennek köszönhetően idén talán kevesebb lesz az intervenciós raktárakba vándorló gabona, ami az ágazat likviditásának és az államkasszának egyaránt jót tenne.

A héten megkezdődött a búza aratása a déli megyékben, az őszi árpa és a repce betakarítása pedig még folyamatban van - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Ez optimális időpontnak számít, és jó esély van arra, hogy kifogástalan minőségű terményekkel jelenjünk meg, akár a világpiacon is. A malomipari feldolgozásra alkalmas minőségű búzára a 105-107 eurós tonnánkénti felvásárlási ár már elég lenne ahhoz, hogy érdemes legyen a 25 eurós szállítási költséggel a közeli kikötőkbe szállítani a gabonát, és a világpiacon értékesíteni azt.

A fuvarhátrány miatt tehát az unió és a közeli országok számítanak elsődleges exportpiacnak, a távolabbi országokat csak csúcsminőségű termékkel lehet megcélozni. Az idén betakarítandó kalászosok minőségéről megoszlanak a vélemények: Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára kevésbé derűlátó. Véleménye szerint a tartós esők és a hirtelen meleg nem kedvezett a gabonának, nem tartja kiemelkedőnek az idei termést.

A betakarított búza mennyisége elmarad majd a tavalyi szinttől, a korábbi becsléseknek megfelelően 4- 4,5 millió tonnát takarítanak be az egymillió hektárról, a tavalyi 5,2 millió tonna után. A kukorica betakarítása csak szeptember végén, október elején kezdődik, a szakemberek így egyelőre nem bocsátkoznak becslésekbe a termés mennyiségét illetően.

Az exportpiacokon jók a kilátások, mert Dél-Európában - részben a kedvezőtlen időjárás miatt - nagy a kereslet a magyar gabonára, a piaci szereplők szerint a bosnyákok gyakorlatilag kitakarították a magyar tárolókat az elmúlt hetekben, és már a betakarítás végét várják.

A magtárak felkészültek a termés befogadására a szakemberek egybehangzó véleménye szerint rendelkezésre áll a szükséges raktárterület. Ehhez hozzájárul, hogy az elmúlt néhány évben Magyarországon 2,5 millió tonnás új raktárkapacitás épült ki, a korábbi tárolási zavarok után.

Az egyetlen veszélyt egy hirtelen esőzés jelentené, ami az utolsó pillanatban is ronthat a termény minőségén, akár 80 euróig csökkentve az árat.

Egy ennyire alacsony felvásárlási ár azért ijesztő, mert a termelés költsége kisebb üzemméret mellett a 100 eurót is elérheti. Támogatások nélkül tehát könnyedén veszteséges lenne a gazdálkodás. A magyar gabonatermelők versenyképességét rontja, hogy a régi tagországokban kétszer annyi támogatást kapnak a gazdák.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK