Az energiafű valós alternatívát jelent

2006.07.13. 17:24

A mezőgazdasági energia nem csak a környezetet és a vidéket kíméli, de a gabonafelesleg problematikáját is részben megoldja. A megújuló energiát ráadásul az unió is támogatja, hét év alatt 1000 milliárddal - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára szerdán, egy üllői rendezvényen.

 

Az energiatermelő mezőgazdaság valós alternatívát jelent a kedvezőtlen mezőgazdasági területeken, az egyre dráguló fosszilis energiahordozókkal szemben. A mezőgazdasági alapon előállított üzemanyagok Magyarország adottságainak jobb kihasználását jelentenék - hangzott el a Szent István Egyetem tangazdaságában rendezett szakmai előadássorozaton.

Az energiaszektorban nagyon fontos a tervezhetőség, ezért olyan hosszú távú szerződéses környezetet kell kialakítani az ágazatban, amely megfelel ezeknek a feltételeknek - hívta fel a figyelmet az államtitkár. A mezőgazdasági energia az időjárástól való függősége miatt egyébként sem kedvez a stabilitásnak, ezért lényeges a beszállítók tartós, kiegyensúlyozott szolgáltatása a lehetőségekhez mérten.

A megújuló energiaforrások fejlesztése az EU elsődleges céljai közé tartozik. Az energiaellátás biztosítása, a környezetvédelem és a vidékfejlesztés szempontjából egyaránt előnyökkel járna a szektor erősítése, ráadásul az élelmiszer túltermelése is megoldódna a szerkezetváltással.

A 800 ezer tonnásra tervezett energianövények termelési kapacitása 5-600 ezer hektár területet, tehát a felesleget termelő földek felét lekötné. Az államtitkár ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy véleménye szerint Magyarország számára az intenzív fejlesztés, és nem az EU által javasolt leépítés a megfelelő út. A nehezen eladható gabona túltermelése helyett az állattenyésztés, a kertészet és a mezőgazdasági energia fejlesztését tervezi a szaktárca. Az utóbbinak nagy előnye, hogy a hagyományos gépekkel folytatható az új tevékenység, az nem igényel beruházást.

A struktúraváltás forrásairól a politikus elmondta, hogy 1000 milliárdos összeg áll majd rendelkezésre 2007 és 2014 között. A gazdálkodók kérdései nyomán az államtitkár nagyobb rugalmasságot ígért a pályázatok befogadásának rendszerében.

Az államtitkár beszámolt a jogszabályrendszer intenzív fejlesztésének, elsősorban a biodízel alkalmazásához szükséges jogi háttér elkészítésének eredményeiről is. A biodízel szabályozása akkor vált szükségessé, amikor a fosszilis energiák áremelkedése miatt a gyakorlatban is igény alakult ki a növényi energiahordozók törvényi szabályozására. A magyar jogalkotás olyannyira lemaradt az unióstól, hogy a régi tagországokban már átalakított gépkocsikat árultak az autógyárak, amikor Magyarországon még jövedéki bűncselekményként üldözték a biodízelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK