Több búzát igényel a bioüzemanyag-gyártás

2006.07.13. 15:45

A bioüzemanyagok gyártása céljából két-három éven belül Magyarország teljes gabonatöbbletét fel fogják használni, sőt a bioetanolt gyártó cégek szükségletének kielégítése a mostaninál még több gabonát igényel - mondta Gőgős Zoltán földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár.

Gőgős egy üllői gazdálkodói fórum alkalmából nyilatkozott. Mint elmondta, Magyarország két kiváló termésév után az intervenciós raktárokban mintegy 7 millió gabonát tárol, és a magyar gazdálkodók járultak hozzá felerészben az idei szezonban az uniós intervenciós készletek feltöltéséhez.

Gőgős szerint a gabonatermelést növelni lehetne, mivel most a termesztési kapacitásokat a raktárkészletek felhalmozódása miatt nem is használjuk ki teljesen.

Jövőre az ország bioetanol-termelése 100 ezer tonna lesz a kibocsátás megduplázódásával, ez 300 ezer tonna többletgabonát igényel. "Két-három éven belül 600-800 ezer tonnára növekedhet az alkoholtermelő kapacitás, amely a teljes gabonatöbblet, évente durván 3 millió tonna felhasználásával jár" - jegyezte meg.

Magyarországon többek közt svéd, amerikai és svájci befektetők érdeklődnek bioüzemanyag-feldolgozó üzemek építése iránt. A Mol a múlt hónapban közölte, hogy biodízel-termelése felemésztheti a teljes magyar és szlovák repcemagtermést.

Gőgős Zoltán szerint Brüsszelnek döntést kell majd hoznia az intervenciós raktárakban lévő gabonáról, amelynek minősége a többéves tárolás után romlik. Magyarországnak 500 ezer hektárnyi területet kell gabonáról és más terményről energiacélú fű és fa termesztésére átállítania.

Az államtitkár várakozása szerint 5-10 éven belül ezen energiaféleségek aránya a jelenlegi 2-3 százalékról 10 százalékra növekedhet az energiaforrások között, hosszabb távon pedig elérheti a 20-30 százalékot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK