Akadozik a közszféra új bérrendszere

2006.08.31. 8:49

A közszféra teljesítményalapú bérrendszerének kialakításáról szóló, a múlt héten megszellőztetett szakértői anyaggal csak részben ért egyet Kiss Péter. A munkaügyi és szociális miniszter ma egyeztet a jövőben alkalmazandó teljesítménymérési és - értékelési rendszerről.

A szakértői anyag több pontjával egyetért, másokat viszont elutasít a szaktárca első embere. Kiss Péter ma egyeztet Szetey Gáborral, a közszféra munkaügyeiért felelős kormánymegbízottal a magyar közszolgálatban bevezetésre kerülő rendszerről, amit ezt követően a kormány is megtárgyal, írja a Népszabadság. A leendő mérési és értékelési szisztéma, melyet a szféra egészére alkalmaznak majd részben külföldi, nyugat-európai minták alapján készül. A teljesítménymérés mellett a közszféra új bérrendszere foglalkozási áganként szabályozott szakmai előmenetelen alapulhat a jelenlegi, életkorhoz kötött bértábla helyett. Az életkortól függő előmenetel felszámolása azonban komoly szakszervezeti ellenállást válthat ki.

A teljesítmény-értékelésen alapuló, differenciált bérezés bevezetése nem máról holnapra fog bekövetkezni, egyes nyugat-európai országokban ez öt-hat évet is igénybe vett. Jövőre csupán visszafogott mértékben - a foglalkoztatási struktúrák belső átalakítása folytán keletkező megtakarítás erejéig - van mód az eddiginél jelentősebben díjazni a jól teljesítő közszolgákat. A köztisztviselőknél és a közoktatásban dolgozóknál ugyan jelenleg is létezik éves teljesítményértékelés, ám az nem egységes, formális és sokszor szubjektív, ráadásul az anyagiak hiánya miatt jelentős pénzbeli következménnyel sem jár.

A kormány a közszféra bértömegének befagyasztását is véghezvinné 2007-ben. Így legfeljebb az idén elbocsátottak bérével csökkentett összeget érhetné el jövőre a költségvetési szféra személyi juttatásainak értéke.

KAPCSOLÓDÓ CIKK