Romlott a nagyvállalati, javult a kkv-index

2006.08.31. 11:41

Az idén augusztusban az Ecostat TOP-100 nagyvállalati konjunktúra indexe a júliusihoz képest 1 százalékponttal, 43 százalékra csökkent, míg a kis- és középvállalati (kkv) index 4 százalékponttal, 41 százalékra nőtt.

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet csütörtöki közlése szerint a rövid távú gazdasági várakozásokat összegző mutató romlott tavaly augusztushoz viszonyítva, egy éve a TOP 100 index 55, a kkv 50,7 százalék volt.

A nagyvállalatok üzleti bizalma két éven át kiegyenlített és viszonylag magas szintű volt, az idén június óta azonban a konjunktúra-mutatók bizalomvesztést jeleznek, a havi értékekből kirajzolódó trend csökkenő pályára váltott. A cégek bizalomvesztése a nagy változásokat hordozó gazdaságpolitikai eseményekhez köthető. A hazai tulajdonú kkv-k helyzetértékelése az utolsó negyedévben jelentősen romlott, május és július között a pesszimista hangulat erősödött, ez augusztusban valamelyest enyhült.

A jelenlegi időszakban a termelés bővülését alapvetően az export és a beruházási aktivitás vezérli - jegyzik meg a kutatók. Hozzáteszik, hogy a lakosság fogyasztása az első félévi gyors reálkereset növekedés hatására idén viszonylag magas szintű marad. A stabilizációs intézkedések miatt várhatóan csökken a fogyasztás 2007-ben a reálbércsökkenés miatt.

Az összeállítás szerint rövid távon a hazai vállalkozások élénk külpiaci keresletre számíthatnak, az export növekedése az első félévi tényadatok ismeretében meghaladja a várakozásokat. Az ipari termelés dinamizmusát a kivitel mellett az élénk belföldi érétkesítés tartja fenn.

Az Ecostat előrejelzése szerint a gazdaság 2006-ban közepes ütemben fejlődik, a GDP a korábban feltételezettnél szerényebben fog bővülni, a növekedés üteme 4 százalék alatt marad. A konvergenciaprogram sarokszámai alapján 2007-ben a gazdaság növekedése tovább lassul, az infláció gyorsul, 2008-tól azonban a gazdasági fejlődés üteme és szerkezete folyamatosan javul - jegyzik meg.

A TOP-100 vállalatcsoport augusztusi előrejelzésében a makrogazdaság fejlődésére vonatkozó, rövid távú várakozások valamivel kedvezőtlenebbek, mint a cégek saját lehetőségeinek megítélése. A kkv-szektor a nemzetgazdaságban a negatív tendenciák erősödését valószínűsíti. A nagyfokú bizonytalanság hatására 2007 márciusáig az ország helyzetében romló feltételektől tart a vállalatcsoport kétharmada, javulást mindössze 12 százalékuk remél. Saját vállalkozásuk fejlődési esélyeit romlónak ítéli a cégek 47 százaléka, változatlannak 34 százaléka.

A felmérés alapján az Ecostat úgy véli, hogy a hazai vállalatok beruházási aktivitása kielégítő, a következő félévben 41 százalékuk tervezi eszközparkja bővítését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK