Radikális energiamegtakarítás a lakótelepen

Vágólapra másolva!
Akár 70 százalékkal is lehetne csökkenteni a panellakások energiaigényét egy komplex, az építőipar minden területéről érkezett cégeket maga mögé állító tervezet szerint. A témában lakossági fórumot is tartanak november 2-án.
Vágólapra másolva!

Akár 70 százalékos megtakarítás is elérhető lenne a lakótelepi lakások energiaigényében egy lakossági kezdeményezés szerint. A program ismertetésére Miből, Hogyan, Miként? címmel lakossági fórumot tartanak a lakótelepek felújításával kapcsolatosan 2006. november 2-án, csütörtökön 18 órai kezdettel.

Az eseményen a tetőtér beépítésének lehetőségeit, újfajta szigetelési megoldások alkalmazását, az alternatív energia alkalmazási lehetőségeit a melegvíz-szolgáltatásban, és a klimatizálásban, valamint az esővíz hasznosításának témaköreit tárgyalják. Ezen kívül megvitatják az átalakításokhoz szükséges finanszírozás rendelkezésre álló módozatait is.

A program egyedi abban a tekintetben, hogy komplex egész, a pénzügyi háttértől a kivitelezés biztosításáig, valamint, hogy lakossági kezdeményezés, semmilyen politikai párt nem támogatja. Olyan újdonságok is részét képezik, mint a földhővel működő klímaberendezés, amely magyar szabadalom, és most kerül először bemutatásra.

A rendezvényen az alábbi cégek vesznek részt: Tondach, Foton Kft. (tetőtér beépítése, ablakcsere), Weber Terranova, Heraklith (hőszigetelés), Idea Design Kft. Szebeton (esővízgyűjtés, klímatizálás), Légkomfort, Naplopó Kft. (szellőztetés, napenergia), Fundamenta, HVB (hitelek, pályázatok, finanszírozások, előtakarékosság), Praktiker (belső felújítás).

A program aktualitását megerősíti, hogy Kolber István meghosszabbította a Panel program beadási határidejét. A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter módosította a Panel program pályázati felhívását, melynek értelmében az idei pályázatok beadási határideje szeptember 30. helyett december 30. A pályázatok elbírálása a módosítástól függetlenül természetesen szeptember 30-tól folyamatosan zajlik.

A beadási időszak kibővítését részben a megnövekedett érdeklődés, részben pedig a Panel plusz program életbelépése indokolta, melynek segítségével kedvezményes kamatozású kölcsönök révén azok a rászoruló lakóközösségek és önkormányzatok is részt vehetnek a panel-felújítási programban, akik nem rendelkeznek kellő önerővel. A meghosszabbított határidő lehetőséget ad az önkormányzatoknak a pályázatok részletesebb és pontosabb kidolgozására, ezáltal minél több állami támogatás elnyerésére.

A rendezvény látogatása ingyenes és politikamentes, a végén kötetlen beszélgetésben lehet részt venni.

A fórum címe és időpontja: Gazdagrét Közösségi Ház, 1118 Budapest, Törökugrató utca 9.; 2006. november 2., csütörtök 18 óra