Bajnai szerint a foglalkoztatás-növelés a cél

2006.10.03. 13:27

A foglalkoztatás-bővítés, és a tartós növekedés a nemzeti fejlesztési terv lényege Bajnai Gordon fejlesztési kormánybiztos szerint. Bajnai egy nemzetközi fórumon beszélt az Új Magyarország Fejlesztési Tervről. A foglalkoztatás jelenleg 8-9 százalékkal marad el az uniós átlagtól, ezen kell változtatni 2007 és 2013 között.

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben két fő cél, a foglalkoztatás bővítése és az Európai Unió átlagánál nagyobb, tartós gazdasági növekedés elérése fogalmazódott meg - jelentette ki Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos egy nemzetközi egyeztető fórumon kedden Nyíregyházán.

Fontos elvárás az is, hogy az elképzelések valóra váltása megszüntesse az ország különböző részei közötti fejlettségi különbséget, a mostani kettészakítottságot - mondta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője a tanácskozáson részt vevő magyar, szlovák, román és ukrán szakemberek előtt.

Kiemelte: kitörési pontként elsőbbséget kap a humán terület fejlesztése, az oktatás és az egészségügy korszerűsítése, a gazdaság modernizálása, azon belül a kis- és középvállalkozások támogatása, továbbá a környezetvédelmi és energiai, valamint a regionális beruházási program. A kormánybiztos szerint megkülönböztetett figyelmet kap az európai területi együttműködési program is, a határokon átnyúló gazdasági kapcsolatok fejlesztése.

Bajnai Gordon elmondta: Magyarország foglalkoztatási mutatója 8-9 százalékkal marad el az uniós átlagtól, s ezen változtatni szükséges 2007-2013 között. Az unió átlagánál nagyobb, tartós gazdasági növekedésre a közösség országaihoz való közelítéshez, felzárkózáshoz van szükség.

A kormánybiztos rámutatott: az alacsonyabb foglalkoztatás a képzettségi, az egészségügyi, a szociális és kulturális környezet különbségére vezethető vissza. Éppen ezért a humán infrastruktúra fejlesztése prioritást kap, az egészségügy megújítására például az elképzelések szerint 400 milliárd forintot szánnak.

"Átfogó megújítás lesz" az oktatási rendszerben is, a fejlesztésekkel az örökölt különbségek megszüntetését szeretnék elérni a diákok között, a szakképzést az élethosszig tartó tanulás "alapjává teszik", s változik a felsőoktatás, hiszen jelenleg például 12 ezer kommunikációs szakembert, 18 ezer jogászt és 30 ezer tanárt képeznek a főiskolák és egyetemek, miközben a munkaerőpiac mást igényel - mondta.

A kormánybiztos az energiai programból kiemelte a megújuló energia termelés fokozását, míg a regionális fejlesztési tervekről azt mondta, hogy például a északkelet-magyarországi megyék kétszer annyi beruházási forrásra pályázhatnak majd, mint a dunántúliak. A határon átnyúló együttműködés terén Bajnai Gordon ugyancsak a gazdasági kapcsolatok erősítésére hívta fel a nemzetközi fórum résztvevőinek figyelmét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK