Gyurcsány elfogadta Katona Tamás lemondását

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pénteken elfogadta Katona Tamás lemondását, ezért kezdeményezi a Pénzügyminisztérium államtitkárának tisztségéből történő felmentését. Katona Tamás azt követően ajánlotta fel a lemondását a kormányfőnek, hogy Gyurcsány Ferenc figyelmeztette őt a nyilatkozattételi fegyelemre, a kormányzati tisztviselőkkel szembeni elvárásokra. Elemzők szerint Katona távozása nem lesz hatással a forintra.
Vágólapra másolva!

A távozás oka az, hogy a kormányfő megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy kormányzati tisztviselők nyilatkozatai olyan szándékokat tulajdonítsanak a kormánynak, amelyekről döntés semmilyen formában nem született, és nem tükrözik a kormány konkrét álláspontját, terveit. Az államtitkárnak az ingatlanadóval kapcsolatos csütörtöki nyilatkozata - egy korábbi hasonló esetet követően második alkalommal hamis látszatott keltett, ráadásul ilyen nyilatkozat megtételére felhatalmazása nem volt - áll a Miniszterelnöki Hivatal [origo]-hoz eljutatott közleményében.

A hivatal közleménye ugyanakkor azt is leszögezi, hogy az ingatlanadó bevezetése bekerült a konvergenciaprogramba. A kormány szerint az ingatlanadó koncepciójának megfogalmazására azért van szükség, mert az igazságosság megköveteli, hogy a vagyonnal rendelkezők ne csupán látható jövedelmük, hanem tényleges vagyoni helyzetük alapján is hozzájáruljanak a közterhekhez.

Ugyanakkor az ingatlanadóval érintett adózók köre, az adó alá vont ingatlanok, és az új adó beszedésének módja még szakmai vizsgálatok és elemzések tárgya. A részletekről társadalmi, politikai egyeztetések keretében születik döntés.

A Miniszterelnöki Hivatal [origo]-hoz eljutatott közelménye a lemondás ténye mellett azt is kiemeli, hogy a kormány és a kormányfő nagyra értékeli Katona Tamás szakmai munkáját, személyes hozzájárulását az Új Egyensúly programjához és a Magyar Köztársaság konvergenciaprogramjához. Ezért a kormány továbbra is számít Katona Tamás munkájára, más, később meghatározott beosztásban.A Pénzügyminisztérium államtitkári posztjának betöltéséről szóló döntés később várható.

Elemzők szerint nem kell aggódni

Nem tekinti piacbefolyásoló tényezőnek Barcza György, az ING elemzője Katona menesztését. Barcza szerint a piacot az ősszel az befolyásolhatja, ha a kormányfő és a koalíciós pártok szembenállása elmérgesedik, és esetleg személyi változásokat okoz a kormányban.

"A piacot önmagában nem befolyásolja Katona Tamás távozása, az azonban jó kérdés, hogy ki lesz az utóda" - véli Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Török emlékeztetett: piaci szempontból az elmúlt hetek egyértelműen a miniszterelnök személyéről szóltak, és több, Katonáénál magasabb állami pozíció is megkérdőjeleződött.

"Egyelőre nincsen jele annak, hogy a piacot megrázta volna Katona távozása" - nyilatkozta az [origo]-nak Misik Sándor, a Hamilton tőzsdeügynökség forintpiaci üzletkötője. Misik szerint a piac a miniszterelnök személyére koncentrál, ezért nem rázza meg különösebben az államtitkár távozása. Misik Sándor szerint a forintpiacon most sokkal inkább a hét vége előtti pozíciózárások fejthetnek ki hatást.

Fidesz: Gyurcsány leszámol a bűntársakkal

Katona Tamást lemondatták - jelentette ki Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint a miniszterelnök a balatonőszödi beszéd óta "menekül", először ugyanis a rendszerváltás óta eltelt 16 évre, majd a politika élet minden szereplőjére megpróbálta szétteríteni a felelősséget hazugságaiért, azonban amikor csődöt mondott, "valószínűleg úgy döntött, hogy leszámol a bűntársakkal, azért, hogy magát mentse, mindenki mást levált".

Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc pánikban van, ezért váltja le azokat az embereket is, akik még az "indokoltnál is hűségesebben igazolták az ő nyílt és szervezett politikai hazugságát". "A forradalom elkezdte felfalni saját gyermekeit" - tette érzékletessé véleményét a frakcióvezető.
Navracsics Tibor szerint a "színes beszédű" Katona Tamás volt az egyik "fő aktora" a nyílt és szervezett politikai hazugságoknak, és ő volt az, aki - véleménye szerint - ebben a legtovább tartotta magát, hiszen két nappal balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után is cáfolta egy interjúban, hogy a miniszterelnök a Pénzügyminisztérium trükközéséről is beszélt volna májusban az MSZP-frakció előtt.