Magyar szélerőmű-park születik

Vágólapra másolva!
Eredetileg 48 megawattosra tervezték az első magyar szélerőmű parkot, az egész szélenergetikai szektort kényesen érintő kvóta-korlátozás miatt azonban 24 megawattal, 12 szélkerékkel indul, de a bővítés feltételei már adottak. A januártól üzembe lépő park kapacitása nagyságrendileg fedi Mosonmagyaróvár egész éves villamosenergia-igényét, a közel 9 milliárdos befektetés megtérülési ideje 10 év.
Vágólapra másolva!

A nyugati határhoz közelítve tiszta időben már messziről láthatók Ausztria szélerőművei. Szomszédaink azt az európai trendet képviselik, amely nem csak frázisok szintjén áll ki az alternatív energiaforrások fokozottabb alkalmazása mellett. Magyarországon a megújuló energiaforrások közül főleg a biomassza lehetőségeit használják ki, azért is, mert erőmű-hálózatunk szempontjából ez a legkönnyebben bevethető alternatíva. Az egyéb megújulókba befektetni kívánókra ma még sokszor ferde szemmel néznek, nem csoda hát, ha egy idő után már-már szélmalomharcnak érzik erőfeszítéseiket.

Korábban is épültek Magyarországon szélerőművek, sőt érkeztek hírek parkok építéséről is, de az egységes tulajdonú, egy rendszerbe csatlakozó parkot csak az utóbbi időben kezdhették építeni a beruházók. Az osztrák határhoz közeli Levél község határában épülő szélerőmű-park munkálataira 2001-ben vegyes vállalatot hoztak létre, az Energy Corp Hungary két spanyol és egy magyar tulaj együttműködését takarja, és egyszersmind a kelet-közép-európai terjeszkedés bázisául is szolgál. A kapcsolatban a spanyol fél adja a know-how-t, a szakmai hozzájárulást, hiszen a cég (Acciona Eólica CESA) a világ legnagyobb független szélerőmű-beruházója, de egyéb építőipari beruházásokban is részt vesz. A spanyol vállalat szerte a világban mintegy 2000 megawattnyi szélerőmű-kapacitással rendelkezik, amiből az aktuális, Levél község külterületén épülő park 24 megawattot képvisel - mondta el a sajtótájékoztatón dr. Hoffmann László, a MOV-R H1 Szélerőmű Kft. ügyvezető igazgatója.

A Levél község külterületén létrejövő szélerőmű-park megvalósítása helyenként nehézségbe ütközött. A munkálatok gyakorlatilag öt éve tartanak, és most vannak a befejező szakaszban. A 12 erőműből álló park megszületését hosszas előkészítés előzte meg, a teljes üzemét 2007 elején kezdő tucatnyi turbinára kvótákat, engedélyeket kellett beszerezni, és előzetes méréseket végeztek. Az előzetes munkálatok (környezetvédelmi, építési engedély megszerzése, mérések) után 2005 augusztusában kezdődhettek a toronyállítást megelőző földmunkálatok.

Forrás: ICICOM
A sógoroknál már régóta üzlet

A vállalat egyébként eredetileg 96 megawattnyi szélerőműre kért és kapott engedélyt a Magyar Energia Hivataltól, a szabályozó testület azonban később - már a munkálatok alatt - az országban benyújtott szélerőmű építési kérelmek túlzott számára hivatkozva visszavonta az engedélyt. A spanyolok az elutasításra gondolkodóba estek, hogy Magyarország egyáltalán alkalmas helyszín-e a befektetéshez, de végül a maradás mellett döntöttek. Így maradt a 24 megawattra vonatkozó engedély, a remények szerint azonban ebben a térségben talán már jövőre elkezdődhet a tervezett további 24 megawattos állomány kiépítése. Ezen a régión kívül az országban máshol is igényelt kvótát a cég, de egyelőre nem járt sikerrel. A bővítés egyébként elvben korábban is megkezdődhet, hiszen a cég a jelenlegi infrastruktúrát eleve 48 megawattra tervezte, a később visszavont engedély birtokában. Egyébként nem csak az Energy Corp Hungaryt sújtotta az engedélyek utólagos visszavonása, több, már a sajtóban is beharangozott projektet kényszerültek befektetőik felfüggeszteni.

A beruházás költsége mintegy 36 millió euró (körülbelül 9 milliárd forint) volt, amit részben 15 éves lejáratú bankhitelből finanszíroztak. A beruházás megtérülési ideje 10 év, ami azonban legfeljebb fele, inkább harmada a várható élettartamnak. Az erőművek élettartama minimum 25 év, jelenleg a világ legkorábbi, több mint 20 éves szélkerekei még mindig működnek, természetszerűleg egy jóval fejletlenebb technikával. Előfordult ugyan Ausztriában, hogy 10 év után turbinákat cseréltek, de ennek a teljesítmény növelése volt az oka.