Vágólapra másolva!
Rekordszámú jelentkező jelezte részvételét a Magyar Villamos Művek Zrt. által csütörtökre meghirdetett kapacitásaukcióra, amelyen a szabadpiaci villamosenergia-kereskedők vásárolhatnak áramot, hogy tovább értékesítsék a közüzemi szolgáltatásból kilépett cégek számára.
Vágólapra másolva!

Már kilencedik alkalommal tart kapacitásaukciót az MVM Zrt.azóta, hogy Magyarországon megkezdődött a villamosenergia-ipar liberalizációja, és egyes nagyfogyasztók számára lehetővé vált, hogy a szabad piacról, kereskedőktől vásárolják meg áramszükségletüket.

A magyar villamosenergia-piac 2003-ban nyílt meg, ma már a fogyasztás mintegy 40 százalékát a szabad piacról szerzik be a nem lakossági fogyasztók. Az Európai Unió tagállamaiban 2007 közepétől teljesen nyitott lesz a piac, ekkortól a lakossági fogyasztók számára is lehetővé kell tenni, hogy megválaszthassák szolgáltatójukat.

A mostani kapacitásaukción a felkínált kapacitás a korábbi árveréseken megszokott nagyságrendű lesz, bár a piaci szereplők ezt általában keveslik. A kapacitás-árverésen az MVM Villamosenergia Kereskedelmi Zrt. közüzemi ellátási kötelezettsége felett maradó portfolióból képzett virtuális erőmű meghatározott mértékű teljesítőképességére lehet majd ajánlatot tenni.

A 2007. január 1-jétől december 31-ig tartó időszakban 250 megawatt, úgynevezett zsinórtermék, a 2007. január 1-jétől június 30-ig tartó időszakban pedig 100 megawatt zsinórtermék meghirdetése várható. Az árverésen személyesen kell részt vennie a szabadpiaci vásárlásra feljogosított fogyasztó vagy a villamosenergia-kereskedő képviselőjének, és az aukción elnyert, lekötött villamos energiára a következő napon kötik meg a szerződést.