Tovább vitáznak a minimálbérről

2006.11.13. 11:18

Hétfőn folytatódott a vita a minimálbér összegéről az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. A minimálbér megállapítása előtt az OÉT az Új Magyarország fejlesztési terv gazdaságélénkítő, és foglalkoztatás növelő intézkedéseit vizsgálta meg. Az OÉT a Gazdaságfejlesztési Operatív programot, a Társadalmi megújulás Operatív Programot és a Társadalmi infrastruktúra Operatív Programot vitatta meg.

Bajnai Gordon fejlesztésért felelős kormánybiztos, a kormányoldal képviselője szerint a társadalmi megújulás és szerkezetátalakítás révén elérni kívánt eredmények hosszú távú, stabil gazdasági növekedés nélkül nem életképesek. Bajnai elmondta: a rendszert úgy kell átalakítani, hogy a vissza nem térítendő támogatásokat gazdaságpolitikai célok mentén kellene eljuttatni a társaságokhoz, ugyanakkor a visszatérítendő programok a forráshiányt enyhítenék.

Bajnai hozzátette: hamarosan elindítják a "Lépj egyet előre!" programot, amely a legalsó szintektől felfelé haladva biztosíthat szakképzést mindenki számára. A komránybiztos ígértetet tett arra, hogy jövő évtől célzott programokkal segítik az átképzést az állami szférából kikerülőknek, ugyanakkor a vállalkozások likviditásának gondjait is megpróbálják megoldani.

Válaszában Kuti Lászó, a munkavállalók szóvivője egyetértett a kormány szándékával, azonban elmondta: a hazai kkv szektor nem tudja kihasználni a magyarországi K+F eredményeit. Kuti szerint ugyanakkor a foglalkoztatás egészségtelen szerkezetének megoldásához a piac igényeihez kellene alakítani a szakképzés és az oktatás szerkezetét.

Vadász Péter, a munkaadói oldal képviselője elmondta: a fejlesztési terv írói elsősorban azokat támogatják, akik rövid távon sikeresek lehetnek. Vadász figyelmeztetett: el kellene kerülni, hogy a gazdasági szereplők depressziós hangulatba kerüljenek 2007-ben. A munkáltatók képviselője emlékeztetett: a terheik jövőre 686 milliárd forinttal növekednek, és egyelőre nem mérhető a piacszűkülés miatti veszteség.

Vadász elmondta: a K+F elsősorban a nagyvállalatok számára jól kihasználható jelenlegi formájában, ezt pedig inkább a nagyvállalatok tudják kihasználni, ugyanis a KKV-k többsége napi megélhetéséért küzd. A munkaadók képviselője azt kérte, hogy a kutatás-fejlesztés ne egyetemcentrikus legyen, hanem a gazdasági igényeit vegye figyelembe.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK