NFT: Nyolcezermilliárdos keret fejlesztésre

Vágólapra másolva!
A foglalkoztatás bővítését és a gyorsabb gazdasági növekedést kell ösztönözni a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben elkölthető több mint 8000 milliárd forint révén - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos az Antall József Alapítvány által rendezett konferencián.
Vágólapra másolva!

Az ágazati programokra 6875 milliárd forintot, vidékfejlesztésre 1300 milliárd forintot lehet elkölteni 2007-2013, pontosabban 2015 között - hangsúlyozta Bajnai Gordon, hozzátéve, hogy a források 85 százaléka az Európai Unióból érkezik, 15 százalékát pedig a magyar költségvetés teszi hozzá. A fejlesztést szolgáló forrásokat tovább bővíthetik a magyar magán-, illetve önkormányzati források is - tette hozzá.

A programokra fordítható összegek közül a humán erőforrás területre 1500-1600 milliárd forint jut, környezet és energiaprogramra összesen 1053 milliárd, államreformra 140 milliárd, regionális programokra 1620 milliárd, gazdaságfejlesztésre 674 milliárd, közlekedésre, azaz út- és vasútfejlesztésre, valamint logisztikai programokra pedig 1721 milliárd forintot lehet felhasználni - jelezte a kormánybiztos.

A jövőre induló NFT alapelvei között elsőként a "lyukas zsákba nem öntünk pénzt" említette a kormánybiztos, hozzátéve, hogy rossz struktúrát nem érdemes további összegekkel fenntartani. A fejlesztéspolitika másik alapelve a reformok - az egészségügy, az oktatás és a közigazgatás - támogatása.

Az oktatásba fektetett összegek 10-15 év múlva térülnek meg, négy év alatt soha - jelezte a reform nehézségét Bajnai Gordon, aki ezen a konferencián is elmondta: jelenleg csökkenő tanulói létszám mellett évente 30 ezer pedagógust képeznek Magyarországon, 18 ezer jogászt és 12 ezer médiaszakost.

Gyakorlati kérdésekre visszatérve Bajnai Gordon közölte: néhány területen már januárban be lehet fogadni a pályázatokat, de a tömeges pályázati "hullámra" csak tavasszal kerülhet sor.

A jelenleg igénybe vehető EU-s források felhasználásában Magyarország jól áll, Szlovénia után, Észtországgal fej fej mellett haladva 46 százalékos mutatóval rendelkezik - mondta a kormánybiztos, aki azt sem titkolta, hogy a pályázatokkal foglalkozó intézményrendszer lassú és bürokratikus, így az átfutási idő 4-5 hónap.

"Csökkentjük a szervezetek számát, s a gyorsítást hoz az is, hogy interneten keresztül is be lehet majd adni a pályázatokat" - jelentette be Bajnai Gordon.